LED-pærer: Noen må ta fatt i dette, for dette kan umulig være meningen…

V-light er en dimbar led-pære produsert for clas ohlson. Denne skulle vare i 20 år, men ga opp etter nøyaktig 9 måneder. Og den er nummer 8 som svikter hjemme hos oss i løpet av to år... (foto: johnsteffensen. No)

SERIE: LED-PÆRER SOM SVIKTER (8)

The neverending story…

Så er det på ‘an igjen. For åttende gang!

Vi villedes til å tro at de nye energisparende LED-pærene er så mye bedre og så mye mer miljøvennlig enn andre lyskilder. Vi blir endatil forespeilet at pærene kommer til å lyse lenge – svært lenge – opptil 25 år!

V-light er en dimbar led-pære produsert for clas ohlson. Denne skulle vare i 20 år, men ga opp etter nøyaktig 9 måneder. Og den er nummer 8 som svikter hjemme hos oss i løpet av to år... (foto: johnsteffensen. No)Det har alltid forundret meg at produsentene har kunnet estimere en så lang levetid, for det virker nesten som om de bare har tenkt på et tall: Vi antar at LED-pærer vil vare så lenge.

For teknologien er ikke særlig gammel, og ingen har erfaring med hvordan pærene oppfører seg i det lange løp. I så måte gir mine erfaringer grunn til bekymring, både for produsentene og for Hvermannsen.

For det har skjedd igjen! For n’te gang! Og det er ikke lenge siden jeg på johnsteffensen.no sist fortalte om forrige LED-pære som sviktet, pæren som skulle lyse i 25 år, men som gikk i svart allerede etter 4 måneder! Nå har enda en LED-pære tatt kvelden hos oss, sparepære 8(!) i løpet av vel to år.

Også denne gangen fikk den defekte LED-pæren uheldige miljømessige konsekvenser. Den sto nemlig i et takarmatur sammen med tre andre pærer fra samme produsent – og med samme wattstyrke. Også denne gangen viste det seg at pærene som for 9 måneder siden ble kjøpt hos Clas Ohlson, og som var ment å skulle vare i 20 år, nå hadde gått ut av sortimentet. Dermed måtte jeg bytte alle fire LED-lampene, ikke bare den ene som hadde sluknet. Jeg kunne jo ikke ha en lyskilde i armaturet som lyste meget kraftigere enn de tre andre…

Pærene av typen V-light kostet 133 kroner per stykk. Det blir en del penger når mange pærer i huset skiftes ut fra gammel til ny teknologi. Derfor må også pærene holde det de lover, skal skiftet bli regningssvarende. LED-pærene bør lyse tilnærmet så lenge som produsentene beskriver.

Dette var altså åttende gang at en slik pære sviktet hos oss, og det blir trolig heller ikke den siste!

Nå synes jeg at noen bør ta problemet opp med den rette instansen, for jeg føler sterkt at produsentene i dette tilfellet lover mer enn de klarer å holde. Tilbakemeldinger fra venner og lesere tyder på at jeg på ingen måte er alene om å ha problemer med sparepærene.

Alle brytere merker jeg med dymo-tape, en etikett som viser når lyskilden ble tatt i bruk - og hvor lenge den er ment å vare  denne skal ha vare til 2039. (foto: johnsteffensen. No)Jeg er heldigvis litt ryddig i huet mitt. Jeg skriver ned når hver pære blir montert, og jeg tar vare på kvitteringen. Dessuten merker jeg bryteren med Dymo-tape, en etikett som viser når lyskilden ble tatt i bruk – og hvor lenge den er ment å vare (se bildet). Derfor har det så langt ikke vært noe problem å få byttet sparepærene. 

Dersom sparepæreproblemet virkelig er så stort som mine erfaringer tilsier, disse nye lyspærene føre til mye søppel og forurensning. Og det var vel neppe meningen…?

Og en ting til: Produsenten lover at LED-pærene skal lyse i 20 eller 25 år. Men om sparepærene overlever «barneårene» og/eller «puberteten» og får et relativt langt livsløp for en lyspære å regne, hvor mye lysstyrke eller lumen vil det da være igjen når forventet levealder for LED-pæren nærmer seg slutten? Er det kan hende slik at LED-lampene sakte, men sikkert, mister lysstyrken, og at de bare så vidt kommer til å lyse de siste årene av levetiden…?  Det er det ingen som forteller noe om. De forteller bare at lampen skal lyse i inntil 20 eller 25 år. Alt er som kjent relativt…!

La andre få vite om dette innlegget..