Derfor er fiberrikt kosthold bra:
Fiber som fins i matvarer fra planteriket, har vist seg å ha god forebyggende effekt på en del kreftformer, først og fremst tykktarmskreft og endetarmskreft. Grunnen til at fiber forebygger kreft er at tarmbakteriene fungerer godt sammen med fiber. De samme bakteriene er viktige for immunforsvaret, noe som antas å ha stor betydning for utviklingen av kreft.
Fiberrikt kosthold binder mulige kreftfremkallende stoffer
Fiber øker volumet på tarminnholdet fordi fiberet binder seg til vann. Tarmen arbeider fortere når tarminnholdet er stort, og dermed blir det også en raskere passering gjennom tarmen. Fiber kan dessuten binde mulige kreftfremkallende stoffer i maten, noe som bidrar til at disse får mindre kontakt med tarmslimhinnen.
Et fiberrikt kosthold gir en sterkere metthetsfølelse, noe som gjør det mindre fristende å øke inntaket av tomme kalorier, som f.eks. søtsaker.
Eksempler på fiberrikt kosthold:
Grønnsaker, frukt, bær, bønner, erter, linser og grove kornprodukter er eksempler på fiberrikt kosthold.
En regner med at en person bør ha et inntak på 25 til 35 gram kostfiber hver dag. Grovt brød inneholder fra to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.
En skive grovbrød inneholder rundt 4 gram kostfiber.