Ten Sing. Dette er historisk!

Ten sing bergen presenterte show med mål og mening

Ten Sing

Dette er historiske blad om det store gjennombruddet i 1968

Se godt på flygesedlene nedenfor. De er historiske. De presenterer den første store oppsetningen som et Ten Sing-kor i Norge gjorde. Begivenheter som fant sted i Engen Kino (Bergen) og i Jotunhallen (Sandefjord) i 1968. Billettprisen var etter dagens målestokk svært beskjeden; 5 kroner. Dette sier mye om inflasjonen (snart 50 år siden), og hva folk var villige til å betale for en to timers konsertopplevelse. Konserten i Engen kino var egentlig Ten Sings andre, for urpremieren (som var en slags «prøveballong») foregikk på det lille tettstedet Ålvik i Hardanger et par måneder tidligere.

Samtlige oppsetninger tok publikum med storm, og i juni satte Ten Sing kursen for TT (Tenåringstreffet) i Sandefjord. Der ble det holdt åpen konsert for en fullsatt Jotunhall (nærmere 3 000 mennesker), og denne forestillingen ble Ten Sing-bevegelsens definitive gjennombrudd. Publikum fikk oppleve et show de ikke hadde sett maken til, og etter Sandefjord-suksessen ble Ten Sing-ideen spredt over hele Norge. Senere også eksportert til en rekke andre land.

Men det var i Bergen det hele startet. 4. september 1967 ble stiftelsesdatoen, den første ordinære øving. Den foregikk i Bergens Ynglingeforenings gamle festsal på Nedre Korskirkeallmenning. Da Ten Sing debuterte i Ålvik, hadde gruppen altså eksistert i et halvt år. De to flygesedlene på denne siden er historiske. De annonserer begivenheter som kom til å få store ringvirkninger, også utenfor landegrensene. De mest optimistiske hadde ikke trodd at Ten Sing skulle bli så populært, og at nyskapningen gjennom de neste tiårene kom til å være den norske kirkes mest omfattende og vellykkede ungdomsarbeid noensinne. Da NRK fjernsynet ved inngangen til år 2000 hadde en programserie som presenterte de viktigste begivenhetene i Norge det siste århundret (fra år 1900 – 2000), gjennomgikk de sekelet år for år. Da programmet kom til 1968, ble gjennombruddet og oppstarten til Ten Sing-bevegelsen hovedoppslaget. Og i bakgrunnen surret sangen «Smil», den første originalskrevne melodien til et Ten Sing-kor. At NRK valgte å fokusere på Ten Sing i 1968, viser hvor stort dette faktisk var. Mye større enn noen hadde forestilt seg da det hele startet opp i Ynglingens festsal… (Se de to sjeldenhetene under annonsen.)

Flygeseddel for ten sings første store oppsetning i engen kino, bergen web 

 

 

Flygeseddel for det store gjennombruddet 01. 07. 1968

La andre få vite om dette innlegget..