Kondisjonstrening gir betydelige helseeffekter

Helseeffekter ved kondisjonstrening. Www. Johnsteffensen. No. Foto tirachard kumtanom pexels

Helseeffekter ved kondisjonstrening.

Det er viktig at du finner aktiviteter som du trives med når du vil trene utholdenhet eller kondisjon. Det kan være jogging, sykling, rask gåing i motbakke, aerobics, turgåing, fotball, tennis, svømming, squash, langrenn, etc. Jo dårligere utgangspunktet ditt er, jo mindre du har trent før, desto større effekt har du av kondisjonstrening.

Tre hovedprinsipper for kondisjonstrening

Kondisjonstreningens hovedprinsipper. Www. Johnsteffensen. No. Foto pixabayDet er tre hovedprinsipper for kondisjonstrening.  A: Hvor hardt du trener,  dvs. intensitet. For at treningen skal ha effekt på kondisjonen, må den skje med høy intensitet. Du må bli andpusten, og du må klare å holde det gående en stund. B: Øktens varighet, dvs. minst 20 minutter etter oppvarming.  C: Hvor ofte du trener. To til tre ganger i uken kan være passelig treningsfrekvens.

Les: Treningseffekt ved ulike aktiviteter

Mange fordeler

Kondisjon eller utholdenhet defineres som evnen til å arbeide hardt med relativt høy intensitet over tid. Slik trening øker oksygenopptaket i blodet, noe som fører til at musklene får oksygen til å holde på lenger. Treningen øker arbeidskapasiteten, hvilket er en vinn vinn-situasjon med tanke på helsen: Kondisjonstrening gir redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft, ryggplager og belastningsskader. Utholdenhetstrening er dessuten vektkontrollerende. Den gir økt velvære, økt overskudd og bedre søvn. Kondisjonstrening har også positiv effekt på psykisk helse, i tillegg til at stresstoleransen øker. Utholdenhetstrening har dessuten gunstig effekt på immunforsvaret. Du blir ikke nødvendigvis mindre syk, men sykdomsperiodene blir kortere, fordi kroppens evne til å reparere seg selv er blitt bedre fordi du har trent.

Fordelene med kondisjonstrening er enda flere…

De fysiologiske effektene ved utholdenhetstrening er at hjertets slagvolum øker, det vil si hvor mye blod hjertet pumper for hvert slag. Det dannes nye hårørsårer i muskelfibrene, også i selve hjertemuskelen. Kroppens forbrenning øker, noe som fører til at midjemålet reduseres. Det er ikke uvanlig at utholdenhetstrening reduserer blodtrykket fordi åreveggenes celler blir erstattet av nye og mer elastiske celler når disse fornyes. Dette er også et resultat av trening. Men det stopper ikke her. Kondisjonstrening fører også til økning av det gode kolesterolet (HDL). I tillegg kan mennesker med anginasmerter (hjertesmerter) oppleve at ubehaget blir redusert gjennom utholdenhetstrening.

Les: Etter trening – viktig at kroppen får hente seg inn igjen

Så det bare å komme i gang, men ikke overdriv! Å trene for mye er heller ikke bra, i hvert fall ikke for den som ikke har trent særlig mye før. 

Tekst: johnsteffensen.no – Fotos: Tirachard Kumtanom/Pexels  – Bildet på midten: Pixabay/Pexels

Uttøying etter trening er viktigLes: Dette skjer ved jevnlig trening

La andre få vite om dette innlegget..

One Comment on “Kondisjonstrening gir betydelige helseeffekter”

Comments are closed.