Omega 3. Livsviktig og betennelsesdempende!

Omega 3 er en flerumettet og sunn fettsyre

Omega 3 har svært mange åpenbare fordeler!

Omega 3 er en flerumettet og sunn fettsyreOm du ikke liker tran, eller om du heller ikke får i deg nok fisk i løpet av uken (dvs. 2 til 3 middager), kan du ha sild, sardiner eller makrell (f.eks. i tomat) på skiven. Det gjør langt på vei samme nytten.

Fet fisk (ørret, laks, tunfisk, makrell, sild, sardiner, abbor), tran, fiskeoljer, viltkjøtt og morsmelk inneholder de viktige omega 3-fettsyrene. Foruten at omega 3 senker fettinnholdet i blodet, vil fettavleiringer i blodårene reduseres. Derfor beskytter omega 3 mot hjerte- og karsykdommer.

Men «fiskefettet» (omega 3) gir også beskyttelse mot type 2 diabetes (den form for diabetes som godt voksne mennesker ofte rammes av) samt en del former for kreft. Omega 3 synes også å ha gunstig effekt på depresjon, leddgikt, hudproblemer, epilepsi og slag.

Som om dette ikke var nok… Omega 3 kan redusere morgenstivhet hos pasienter med reumatoid artritt og leddsmerter. Dessuten virker fiskeoljer gunstig på atopisk eksem. Omega 3 blir i tillegg brukt for å behandle en rekke andre kroniske sykdommer/lidelser…

Listen er lengre enn som så: Konsentrasjon, hukommelse, intelligens, kreativitet, stresshåndtrering og emosjonell kontroll bedres også ved tilstrekkelig inntak av omega 3.

Fiskeolje (omega 3) motvirker betennelser! Senere kommer jeg tilbake til omega 6-fettsyrer (planteoljer med unntak av olivenolje og raps) som har motsatt effekt, fordi disse planteoljene er betennelses-fremmende (økende). Derfor bør inntaket av omega 6 begrenses (men ikke for oliven og raps).

Du bør styre unna tunfisk og andre typer fisk på bokser som inneholder soyaolje. Her utkonkurrerer planteoljen den sunne omega 3 fettsyren. Dessuten skal du unngå fritert fisk og frossen, panert fisk. Det er et tankekors at det eneste landet i verden som ikke har noen effekt av et stort fiskeinntak i befolkningen, er Storbritannia. Dette fordi britene ødelegger det sunne fettet gjennom en utstrakt bruk av fritering (f.eks. fish and chips o.l.) 

Presentasjon av omega 6 følger…

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Omega 3. Livsviktig og betennelsesdempende!”

 1. Hei! Takk for svært interessant innlegg! Har selv startet med dn slags omega 3-kur med fem kapsler daglig. Håper på en betennelsesdempende effekt på en hofte som har blitt stilt fullstendig på sidelinjen etter tap av et friskt og fullbårent barn for snart fire år siden. Jeg er midt i mitt 2. svangerskap etter tragedien og har endelig tatt ansvar for egen helse igjen. Jeg synes dette svangerskapet er lettere med tanke på fysiske plager etter god behandling og sunne råd fra kiropraktor. Endelig skjønner jeg at alt henger sammen:) Takk for at du motiverte meg yttligere til å være flink m omega 3! Det finnes jo ingen grunner til å ikke få det i seg, mener jeg 🙂

  1. Ja, du har helt rett: Det finnes ingen grunner til ikke å få omega 3 i seg! Når det gjelder antall omega 3-tabletter, er det ikke slik at jo flere tabletter dess bedre. Inntaket må sees i sammenheng med hvor mye marint fett (ulike fiskeprodukter) du spiser utenom. Har du mye fisk på menyen, enten som pålegg eller på middagsbordet, skal du ikke ta for mange omega 3-tabletter i tillegg.
   Vær oppmerksom på at omega 6 har en motsatt effekt. Omega 6 er betennelsesfremmende. Jeg skal skrive mer om dette en av de første dagene.
   Ellers kan du merke deg at omega 9 (olivenolje og rapsolje) regnes som svært sunne, og at vi med fordel kan ha mer slikt fett i kosten.
   Personlig ville jeg ha redusert inntaket av omega 6, men jeg ville ikke ha økt omega 3-inntaket ytterligere. Heller tatt tiden til hjelp…
   Takk for ditt fine innspill 🙂

Comments are closed.