Kolesterol kan reduseres uten medisin

A kolesterol forside mh9004485231

Kostomlegging med mange bonuseffekter

Et mer sunt matinntak vil bl. A. Føre til økt velvære og bedre kondisjon!Uansett alder, kjønn eller arvelige faktorer er en omlegging av kostholdet essensielt dersom målet er å senke et høyt kolesterolnivå i blodet. Kostomlegging alene kan i seg selv redusere kolesterolet med 5 til 30%. De aller fleste av oss får godt betalt for innsatsen; det nytter å ta grep, selv små forandringer gjør bra.

En kostomlegging fører også med seg andre bonuseffekter: Ulike blodfettstoffer blir påvirket i gunstig retning. Et mer sunt matinntak vil etter litt føre til økt velvære og bedre kondisjon, det forebygger høyt blodtrykk, overvekt og diabetes 2 (aldersdiabetes). Dessuten er kostomlegging vektregulerende.

Kostomlegging bør skje gradvis

Det fins ingen oppskrift som passer for alle. En omlegging av kostholdet bør skje gradvis – over litt tid (gjerne noen måneder). Ikke gå for hardt ut. Personlig har jeg ikke tro på strenge dietter, jeg har mer tro på at en finner kost- og mosjonsvaner som en liker, og som en er komfortabel med (trives med).

Lag gjerne en oversikt (en liste) over hva du bør, kan og har lyst til å endre på. En som er overvektig, må redusere inntaket av fett og energirike matvarer – og aller helst gå over til å spise 4 – 6 små måltider daglig. 

Kostomlegging som kroppen elsker

LKH (Landsforeningen for kosthold og helse) og LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) har gitt 10 nøkkelråd ved for høyt blodkolesterol. Dersom du vil redusere kolesterolnivået, noe som er viktig fordi kroppen har liten kapasitet til å kvitte seg med stoffet selv – og fordi en for stor kolesterolproduksjon over tid fører til at blodårene fortettes, noe som igjen kan resultere i hjerteinfarkt, så er følgende råd verd å merke seg:

◊ 1: Stump røyken. 

◊ 2: Spis mindre fett, særlig mettet fett. 

◊ 3: Erstatt noe av det mettete fettet med umettet fett. 

◊ 4: Spis mindre kolesterolrike matvarer. 

◊ 5: Spis mer fiberrik mat. Et fiberrikt kosthold. 

◊ 6: Spis rikelig med frukt og grønnsaker. 

◊ 7: Små, hyppige måltider er en god vane. 

◊ 8: Bruk kroppen din, mosjoner regelmessig. 

◊ 9: Unngå overvekt, følg med på vekta – forebygg i tide. 

◊ 10: Vær forsiktig med sukker og alkohol dersom du er overvektig eller har høye blodtriglyserider.

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/12/kolesterol-reduksjon-gjennom-maten/» color=»deepblue»] Annen aktuell artikkel…[/button]

 

Les også andre innlegg om kolesterol (blodkolesterol) som fins på dette nettstedet. Benytt søkefeltet oppe til høyre. 

Flere artikler om kostomlegging kommer.

La andre få vite om dette innlegget..