Lyonstudien bekrefter at kostholdet betyr mye

Lyonstudien dokumenterer middelhavsdiettens helsemessige fortreffelighet

Lyonstudien dokumenterer at Middelhavskosthold er sunt

Lyonstudien dokumenterer middelhavsdiettens helsemessige fortreffelighetDet fins mye dokumentasjon på at kostholdet har stor betydning for utvikling av hjerte- og karsykdom.

Bypass-operert, stentet, utblokket eller anginaproblematikk; den videre utviklingen påvirkes i stor grad av de vaner en har. Ikke minst i matveien…

Jeg har flere ganger henvist til den omfattende og godt vitenskapelig dokumenterte Lyon-studien (Lyon Diet Heart Study), der personene som inntok standard kost hadde hele tre ganger(!) så stor sjanse for hjertedød og alvorlige hjerte- og karkomplikasjoner enn de som fulgte et Middelhavskosthold. Begge gruppene var i utgangspunktet like store og sammenlignbare ut fra alle kriterier for god forskning. 

Middelhavskosthold i følge Lyonstudien er…

De som praktiserte Middelhavskosthold eller Middelhavsdiett, spiste:

 Mer brød    

 Mer frukt og grønnsaker (dvs. bladgrønt og rotgrønnsaker)    

 Mer fisk    

 Mindre rødt kjøtt som okse, får og svin. (Kjøtt ble erstattet med fjærkre)    

Olivenolje og rapsolje i matlagingen    

Lite meieriprodukter    

 Myk margarin (basert på rapsolje)

Middelhavskosthold i Lyonstudien ga mindre kreftsykdom…

De som fulgte Middelhavsdietten (eller Middelhavskosthold) fikk ikke lavere kolesterol enn kontrollgruppen, men de fikk mindre kreftsykdom! Vær imidlertid klar over at det som karakteriseres som en «typisk norsk» diett, er meget dårligere rent helsemessig enn det som var «standardkost» i Lyonstudien.

Middelhavsdiettens beskyttende effekt ble opprettholdt i alle de fire årene studien pågikk, noe som bekrefter tidligere analyser mht. infarktproblematikk. (Les også Lyon Diet Heart Study – 1999)

Lyonstudien (klikk på ordet) er grundig omtalt i en annen artikkel på nettstedet.

La andre få vite om dette innlegget..