Ubrukelig utendørs fuglemater

Fuglemater fra jula er utrolig nok uegnet utendørs. Foto - www. Johnsteffensen. No

Ubrukelig fuglemater fra Jula

Fuglemater fra Jula er ubrukelig utendørs

For bare tre dager siden kunne jeg glad og fornøyd fortelle at jeg hadde kjøpt en ny dekorativ fuglemater fra Jula (av typen Axley). Jeg skrev da at den gamle fuglemateren var «blitt erstattet av en ny; et dekorativt fuglehus (eller Bird Shop) som Jula selger for 149 kroner.» Jeg hadde likevel en slags forutanelse om at fuglemateren ikke var optimal, og jeg hadde ikke særlig forventninger til byggets varighet: «Konstruksjonen kommer neppe til å vare særlig lenge, men kan den gjøre nytten i 2 år, er jeg godt fornøyd» skrev jeg blant annet.

Ubrukelig fuglemater fra jula.
Etter to og et halvt døgn har åtte deler, bl. A. Hele gjerdet i andre etasje, løsnet fra fuglemateren. Men det er ikke det verste. En tåpelig konstruksjon gjør at fuglene ikke klarer å få tak i våte solsikkefrø. Foto: john steffensen

Jommen sa jeg smør! Etter bare 2 1/2 døgn tyder alt på at denne fuglemateren er helt uegnet utendørs! Den tåler ikke regn! Ja, du leste riktig; mange av pyntedelene løsner når det blir fuktig. I morges fant jeg åtte(!) deler som lå og fløt i vannet rundt fuglemateren. De to dreneringshullene er alt for små til å kunne ta unna vannet som samler seg rundt materen. Disse tettes fort av rusk og rask fra frøene. Dette var jeg for så vidt klar over da jeg skrev om fuglemateren for tre dager siden, men jeg hadde ærlig talt trodd at hullene kunne gjøre nytten lenger. Og det verste er at når vannet ikke renner vekk, trekker væsken opp i frøene som deretter begynner å svelge. De våte frøene blir klissete og større, og de klumper seg sammen, og dermed når de ikke frem til de to åpningene der fuglene skal forsyne seg av maten. Hele fuglehuset er fylt av solsikkefrø, men ingen av frøene kommer frem til åpningshullene fordi frøene er blitt våte av vannet som ligger og flyter utenfor og inni materen, takket være tette dreneringshull. 

Hengslene til lokket (på taket) er allerede blitt rustne, og vi snakker altså om bare 2 1/2 døgn! Er det noen som tror at herligheten kommer til å vare i 2 år slik som jeg hadde et håp om? Dream on! Dette er skandaløst dårlig, Jula! Det går ikke an å selge en fuglemater som ikke tåler vær og vind! Sånt er uhørt!

Så langt har åtte pyntedeler falt av, trolig fordi det er brukt lim som ikke tåler vann, eller fordi det er brukt for lite lim, eller fordi fuglene har pikket dem løs. Se bildet. Huset kan i beste fall holde stand noe lenger om det henger godt beskyttet inne på en overbygget altan, men det må være slik at det ikke kommer i kontakt med vann eller nedbør. For fuglemateren tåler åpenbart ikke vann!

Så herved er du advart! Styr unna dette vakre fuglehuset fra Jula, med mindre du vil ha det innendørs eller meget godt beskyttet for vær og vind på din overbygde altan, evt. inni et hukk/vindfang e.l. beskyttet for regn.

Vurdering:    1   2   3   4   5   6

La andre få vite om dette innlegget..