Ved og vedpriser

Ved og vedpriser. Foto pexels pixabay

Hvilken ved er best, og hvor mye er en favn ved?

Om ved og vedpriser

I uminnelige tider har man målt vedmengde i favner. En favn ved er 60 cm kubber som ferdig stablet blir 2,4 kubikkmeter. (For eksempel 60 cm x 200 cm x 200 cm.)

Mange kjøper ved i sekker, og da kan det være greit å vite dette: Om en sekk rommer 40 liter, slik de er på bensinstasjoner, hage- og kjøpesentre, må du kjøpe hele 53 sekker for at dette skal tilsvare en favn ved. Om sekkene koster 150 kr stk, blir prisen per favn hele 7 950 kroner.

Om sekkene er større, dvs. 60 liter, må det kjøpes ca 38 sekker for at vedmengden skal tilsvare en favn. Om prisen per 60-liters sekk er 125 kroner, vil en favn koste 4 750 kroner.

Et søk på Google viser at den veden som gir høyest brennverdi (dvs. mest varme per volum), er bøk og rogn.  På andreplass følger eik og ask. Tredje best er bjørk, furu, svartor og selje. Dette vil nok overraske noen, fordi de fleste ser for seg at bjørk er den beste veden. Ett er sikkert, bjørkeved dufter i hvert fall godt utendørs…

Når det gjelder såkalt blandingsved, er forskere og ved-spesialister enige om at en slik type ved faktisk er å foretrekke, dvs. selje, rogn, gran, osp, or, ask, eik og bjørk i skjønn forening, Blandingsved er ikke til å kimse av, den er tydeligvis bedre enn sitt rykte.

Foto: Pexels (Pixabay)

Du vil trolig ha glede av å lese: Perfekt trefelling

La andre få vite om dette innlegget..