Oppskrift – 2 brød.
Dette brødet gir god metthetsfølelse, det er herlig, fyldig og saftig. Et brød du fort blir glad i… Når det brukes sammalt mel (slik som her), blir hele kornet benyttet; skall, kjerne og kime. Det gjør melet rikt på fiber, noe som resulterer i at tarmen kan nyttiggjøre seg mer av næringsstoffene.
Dette havrebrødet inneholder mye fiber også fordi havre er fiberrik.
OPPSKRIFT TIL 2 HAVREBRØD:
9,5 dl væske (gjerne halvparten vann og melk)
1 pk tørrgjær
5 ss honning *
5 dl Fibra fin (evt. sammalt hvete, fin)
5 dl sammalt hvete, grov
10,5 dl siktet hvetemel (+ opptil 1 dl for tilpasning av deigen) **
4,7 dl lettkokte havregryn
8 ss smeltet smør
1-2 ss salt
Beregn noe ekstra smør til smøring av brødformene.
*) Honning kan evt. økes til 8 ss.
**) Ikke tilsett mer hvetemel enn nødvendig. Vær litt varsom, deigen er perfekt når den såvidt klistrer seg til fingrene dine.
Ovnstemperatur: 200 grader
Varm væsken til 37 grader og hell i bakebollen. Dernest har du i gjær og honning og lar dette stå i ca 10 minutter til gjæren begynner å skumme. Resten av ingrediensene has nå i og eltes i ca 6 minutter med en kjøkkenmaskin. (Jobber du uten maskin, kan eltingen gjøres for hånd i ca. 10 min.)
Om du synes deigen blir for klebrig/klissete tilsetter du maksimum 1 dl mel. (Se også ** ovenfor).
Hev deigen en time under plast. Hell så deigen ut på kjøkkenbenken og slå luften ut av den. Del deigen i to like store deler og klapp hver leiv ut til et kvadrat like bredt som brødformene. Rull deigen sammen på langs, dytt sidene inn en smule. Plasser så med skjøten ned i de to godt smurte brødformene.
Deretter lar du deigen etterheve under plast i 30-40 minutter, evt. til deigen når kanten av brødformene. Pensle med melk eller vann og strø over havregryn til pynt.
Stek nederst i ovnen i 40-50 minutter eller til brødet er gyldenbrunt. Det er stekt hvis det lyder hult når du banker på det.
Ta brødene ut av ovnen og ut av formene. Avkjøl på rist.
Lykke til!
Sjekk også “Saftig grovbrød som smaker godt”
(Oppskriften er inspirert av et brød ved bollefrua.no)