Hvorfor skal vi tro på Høyre nå?

Foto mark williams unsplash

De gode intensjoners politikk.

Den sittende Solberg-regjeringen har styrt Norge i 8 år. Ett av deres mantra er at folk skal få et «fritt behandlingsvalg der pasientene gis rett til å velge den behandlingen som er best for seg og som har kortest ventetid.» Denne valgfriheten skal i følge Høyre være «uavhengig av størrelsen på lommeboken». 

For beste Vestkant

Det kan godt være at Høyre mener dette alvorlig, men i løpet av 8 år har de ikke kommet særlig langt i så måte. I hvert fall ikke hvis mitt eksempel er representativt, noe jeg har en sterk følelse av at det er. Det «frie behandlingsvalget» er trolig reelt for de på Øvre Singsaker og beste Vestkant, men hvermannsen opplever det neppe slik. 

Ventetid: 6 måneder
Jubelvignett 3 for johnsteffensen. No
10 år på nett

I mitt tilfelle har jeg følgende alternativer: A: Jeg er blitt henvist til spesialist for en lidelse jeg har hatt i flere år, en sykdom som kan utvikle seg til noe mer alvorlig, og der det i slike tilfeller er viktig å komme i gang med medisinering tidlig. Min spesialisthenvisning med «kortest mulig ventetid» er nettopp mottatt: 1/2 års ventetid!

Første konsultasjon: 4 000 kroner

B: Men om jeg ønsker å snike i køen og gjøre som Høyre lover skal være «uavhengig av lommeboken», kan jeg slippe til hos en privatpraktiserende spesialist uten avtale med det offentlige. Da koster første konsultasjon (trolig 20-30 minutter) 4 000.00 kroner(!) noe som Høyre øyensynlig mener passer for enhver lommebok…

Klasseskille

Så alt er relativt… Jeg våger påstanden om at Høyre farer med bløff når de lover at de vil «gjøre livet til pasienter best mulig, og fortsette å få ned ventetidene», og at dette skal skje «uavhengig av størrelsen på lommeboken». Løftet er neppe verdt papiret det er skrevet på. Spesialist-startprisen på 4 000,00 kroner hos den privatpraktiserende legen er hinsides og uetisk! Slikt skaper et tydelig klasseskille mellom Norges A og B-lag, der A-laget består av velformuende mennesker med høye inntekter og mange penger på bok, samt de som får legeregningene dekket av arbeidsgiver. Men ikke for mannen eller kvinnen i gaten. Definitivt ikke for B-laget, de som det er desidert flest av i dette landet… 

Foto: Mark Williams / Unsplash

Saftig grovbrod. Foto www. Johnsteffensen. No
Dette brødet må du prøve. Det er skikkelig godt!

 

La andre få vite om dette innlegget..