Danmark: «Vi står med en stor udfordring med at motivere lærerne»

Færre lærerstudenter i danmark. To av tre danske lærere ønsker seg en annen jobb. Situasjonen for dansk skole er blitt kraftig forverret etter at lærernes arbeidstidsbetingelser ble endret i fjor.

Danske lærere ønsker seg bort fra skolen. Søkningen til lærerutdanningen har sunket med 14% bare siden i fjor…

Danmarks radios nettsted (dr.dk) fortalte nylig at skolelederne i Danmark nå sliter hardt med å få lærerne til å finne begeistringen og motivasjonen igjen.

DR.dk skriver blant annet:

Færre lærerstudenter i danmark. To av tre danske lærere ønsker seg en annen jobb. Situasjonen for dansk skole er blitt kraftig forverret etter at lærernes arbeidstidsbetingelser ble endret i fjor.
Færre lærerstudenter i tillegg til at to av tre danske lærere ønsker seg en annen jobb, har skapt en vanskelig situasjonen for dansk skole. Skoleledernes medisin er en bønn om «at finde begejstringen frem! »

«Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal,  opfordrer lærene til at finde begejstringen frem, før de møder ind til næste skoleår.

Ifølge DR Nyheders rundspørge er de nye arbejdstidsregler den væsentligste grund til lærernes manglende motivation. De nye regler betyder, at lærerne skal undervise cirka to klokketimer mere, og desuden skal de lave deres forberedelse på skolen. 

Dermed mister de den fleksibilitet, de har haft tidligere, hvor de havde frihed til at forberede sig derhjemme eller på skolen.

I en rundspørge som DR Nyheder har lavet, svarer 65 procent af de 842 adspurgte lærere, at de overvejer at finde sig et andet arbejde.»

Det er KL, dvs. den danske utgaven av KS, som sammen med regjeringen har lagt opp til den store omveltningen i dansk skole. Når resultatet av omleggingen har resultert i at mange nå ønsker å slutte som lærer – samtidig som søkningen til lærerutdanningen har gått dramatisk ned, har danskene virkelig grunn til å bekymre seg for skolen.

Et sant mareritt…

Det sies ingen ting om skjebnen til danske «drømmelærere», slike som Erna Solberg ønsker seg flere av i norsk skole. Ett er imidlertid sikkert; får en danske tilstander også i norsk skole, vil drømmelærerne til statsminister Solberg aldri til å bli noe annet enn en fjern drøm – kanskje snarere et sant mareritt…

 

La andre få vite om dette innlegget..