Reallønnen synker dramatisk

Rekord prisvekst. Reallonnen redusert betydelig. Foto twitter ethmessages unsplash 1

Pris- og lønnsutvikling

Største nedgang i reallønn siden 1945.

Jubelvignett 5 for johnsteffensen. No
10 år på nett

Jeg har lenge vært spent på hvordan de skyhøye strømutgiftene kom til å gi utslag på konsumprisindeksen (KPI). Nå vet vi at prisveksten fra november 2020 til november 2021 har vært på hele 5,1 prosent! Det innebærer at så godt som alle nordmenn har fått dårligere kjøpekraft i 2021. Prisene har steget omtrent dobbelt så mye som lønningene.

Kjøpekraften synker som en stein

Den økonomiske rammen som ble fremforhandlet av frontfagene i vår, ble satt til 2,7 prosent, noe som innebærer en gjennomsnittlig lønnsøkning for nordmenn på 2,7 prosent. I vår trodde man at prisveksten for kalenderåret 2021 ville ende på 2,8 prosent. Men de skyhøye strømprisene har endret bildet fullstendig. Nå synker kjøpekraften som en stein!

Bare 5 år med nedgang siden 1945

Ser man på alle år etter andre verdenskrig, har kjøpekraften økt hvert eneste år med unntak av disse 5 årene: 1979 + 1980 + 1981 + 1988  og 2016. Av de fem årene der prisveksten var høyere enn lønnsveksten, var året 2016 verstingen med en reallønnsnedgang på 1,76 prosent. Nedgangen i 2016 blir nesten som «blåbær» å regne sammenlignet med årets reallønnsnedgang.  

Lys og brensel er synderen

Konsumprisindeksen (KPI) er et mål for prisnivået til utvalgte konsumprodukter og viser prisutviklingen på varer og tjenester som private husholdninger etterspør. KPI blir regnet i prosent og blir ofte brukt som et mål for inflasjon (eller deflasjon) i en økonomi. Det er SSB (Statistisk sentralbyrå) som hver måned presenterer utviklingen i KPI. I 2021 er det prisveksten innen bolig, lys og brensel som gjør at nordmenn flest får mye mindre igjen for pengene. I den nevnte kategorien er prisveksten til nå hele 16,1 prosent (fra november til november). 

Litt ut på nyåret får vi vite hvordan den totale lønns- og prisveksten faktisk ble i 2021. De tallene får stor betydning for lønnsoppgjørene til våren. Så langt ligger inneværende år an til å gi den største reallønnsnedgangen  på 75 år! At Norges Bank i går, 15. desember, besluttet å øke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng er heller ikke godt nytt mtp. reallønnen!

Selskapsleker med sosial distanse. Www. Johnsteffensen. No
Klikk på bildet for mer!

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Reallønnen synker dramatisk”

  1. Bra opplysning om konsekvenser de høye prisene får.

    Det er komplett uforståelig at staten ved Stortinget har sluppet markedskreftene helt løs på et felles gode som egentlig tilhører deg og meg.
    Det blir også spennende å se hvilke reguleringer som kommer som følge av disse høye prisene.
    Det er tragisk om store deler av Norges befolkning blir sosialklienter når staten er steinrike.

    1. Hei, Jan Magne
      Ja, de strømprisene vi har nå, er virkelig hinsides! Det er helt ubegripelig at vi må betale så mye for arvesølvet vårt. Det er kapitalistene som skor seg på dette, og de smiler hele veien til banken. Norge håver inn 2 milliarder kroner ekstra HVER ENESTE DAG(!) på denne krisen. Likevel er staten ikke villig til å bruke inntektene til å redusere utgiftene BETYDELIG for oss som bor i landet der strømmen produseres. Det er virkelig skammelig, og jeg er bekymret for hva dette kan føre til om litt… Det er som du skriver, komplett uforståelig at Stortinget har sluppet dette løs. Det er STOR SKAM! Mvh John

Comments are closed.