– Dette hadde jeg aldri forestilt meg. Ikke i min villeste fantasi hadde jeg det!

Hvor mange flyktninger norge skal ta i mot, krever bl. A. Bred politisk enighet... (www. Johnsteffensen. No)

RAPPORT FRA ET SYKEHJEM

 

Forord

Jeg har tenkt lenge på dette… Nå er tiden kommet til å ta bladet fra munnen.

Senere i dag, tirsdag 9. oktober, kan du på dette nettstedet lese første del av serien «Velkommen til virkeligheten!»- Rapport fra et sykehjem.

... verre er det at en del beboere utsettes for en uverdig og umenneskelig behandling . Det kommer jeg til å vise i min nye artikkelserie "Rapport fra et sykehjem i Bergen" . (Foto: Åse Steffensen)Jeg har mye på hjertet, og jeg er sikker på at en del av det jeg vil fortelle, kommer til å sjokkere deg… 

Jeg skriver om mine opplevelser med et sykehjem i Bergen, om hvordan beboerne ble ivaretatt der. Dette sykehjemmet fremstod mye verre enn det hovedpersonen selv og vi pårørende hadde forestilt oss.

Heldigvis er det ikke like klanderverdig alle steder!

«Rapport fra et sykehjem» gir et skremmende bilde av dårlige holdninger og mangelfulle, for ikke å si elendige rutiner.

I en treårsperiode hadde jeg som pårørende, mye kontakt med fire ulike sykehjem. Det fins helt klart forskjeller mellom hjemmene, men forbedringspotensialet er til dels betydelig… Vi kan ikke lukke øynene for det som skjer, eller slå oss for brystet og erklære oss for fornøyd. For det er mye som ikke er slik det burde være…

«Rapport fra et sykehjem» er trolig bare toppen av isfjellet.

I Inger Hagerups dikt om våre små søsken, som fra forfatterens side var en hyllest til samfunnets små og svake, de som fysisk eller psykisk ikke er som de fleste andre, fins det en setning som jeg synes er treffende også med tanke på hvordan vi behandler eldre mennesker; «Det er så lett å skubbe de små og svake vekk…»

For ofte er det slik det oppleves; ute av øye – ute av sinn…

 

Hvem skal ta kampen opp for beboere som ikke har det godt på sykehjem? Selv om en del institusjoner synes å fungere bra, så gjelder ikke dette for alle. Det vil denne feature-serien vise.

Hvem vil stå på barrikadene? Beboerne klarer det ikke selv, enten de er forholdsvis unge eller gamle. De er har nok med å takle hverdagen. De lager ikke støy, går ikke i demonstrasjonstog – driver ikke noe lobbyvirksomhet på Stortinget, e.l. 

De stues vekk – og blir glemt.

Men husk, kjære leser; den som er ung i dag, er gammel i morgen. I så måte angår «Rapport fra et sykehjem» oss alle!

Rapporten avdekker dessuten forhold som oppleves enda verre enn det å bli stuet vekk, ikke sett eller glemt… Noen blir også utsatt for en uverdig, nedlatende og umenneskelig behandling… 

«Rapport fra et sykehjem» kommer i mange deler. 

Første del: «Velkommen til virkeligheten!» starter i senere i dag, tirsdag 9. oktober, på johnsteffensen.no 

Artiklene blir samlet under kategorien «Livsveven» og i den nye underkategorien «Sykehjemmet». Hver del blir tagget med «Velkommen til virkeligheten» og «På sykehjem», hvilket betyr at du enkelt kan hoppe fra innlegg til innlegg som er merket eller tagget likt.

La andre få vite om dette innlegget..