Eksperter: Lavkarbo er helseskadelig

Stadig flere nordmenn under 45 år får hjerteinfarkt.

Ny norsk studie* viser økning i hjerteinfarkt hos yngre mennesker

Lavkarbo får skylden

Stadig flere under 45 år får hjerteinfarkt, i følge ny norsk studie.En fersk norsk studie viser at et lavkarbo-kosthold – der inntaket av fett og proteiner økes på bekostning av karbohydrater (pasta, ris, mel og poteter) kan være årsaken til at stadig flere under 45 år får hjerteinfarkt. Dette er i følge ekspertene bekymringsverdig, ikke minst fordi den gunstige utviklingen vi har sett i Norge helt siden 1970-tallet, nå synes å ha snudd. Andelen hjerteinfarkt i den eldre delen av befolkningen har gått ned, men for de yngste peker pilen motsatt vei… 

Forskerne mener at det ikke fins grunnlag for å si at lavkarbodiett er sunt sett i et lengre perspektiv. Vektnedgang kan riktignok vises raskt, men utviklingen av hjerte- og karsykdommer foregår over flere år.

Kristin Gran Olsen, overlege ved slagavdelingen på Oslo universitetssukehus Ullevål, sier til VG: «Jeg er overbevist om at lavkarbodietter som følges over tid, kan få uheldige konsekvenser!»

Forsker og overlege Ulrike Waje-Andreassen ved Haukeland universitetssykehus gir følgende råd når det gjelder forebygging av hjerte- og karsykdommer: 1: Kutt ut røyking og andre tobakksprodukter. 2: Hold deg i form, dvs. trene.  3: Spis variert med et bevisst forhold til mettet fett, salt og alkohol. 4: Mål blodtrykk, kolesterol og andre blodverdier hos fastlegen.

Forøvrig vises til følgende lenker:

Lavkarbo og hjerteinfarkt

Vil barna leve kortere enn sine foreldre?

Kolesterol, det problematiske fettstoffet

Lavkarbo, russisk rulett med helsen?

* The Cardiovascular Disease in Norway (Universitetet i Bergen og Kunnskapssenteret)

La andre få vite om dette innlegget..