Om lettlurte nordmenn.
Jeg har en venn som i mange år har vært bevisst på å styre unna alt som blir produsert i land som ikke overholder menneskerettighetene, og der befolkningen lever i et diktatur. Min venn har aldri villet kjøpe noen av disse landenes produkter fordi han ikke indirekte ønsker å sponse brutale og udemokratiske regimer.
Dette er imidlertid ikke alltid like enkelt, for ofte seiler autoritære produsentland under falsk flagg, gjerne fordi de har kjøpt merkevarerettighetene til godt innarbeidede europeiske og amerikanske produsenter. Slik en annen av mine venner fikk erfare for noen år tilbake da han skulle kjøpe ny TV. Han var tydelig på at han ville ha et anerkjent, nordisk merke. Han bestemte seg for en finsk kvalitetsprodusent, og selgeren ga inntrykk av at TV’en oppfylte kundens betingelser. Stor ble derfor forbauselsen da TV’en ble pakket ut hjemme, og min venn oppdaget at det “finske” fjernsynet bar påskriften “Made in Macao” (Macao er en kinesisk region vel 6 mil vest for Hong Kong).
Det er med andre ord ikke lett å manøvrere i jungelen av produsentland, og det blir ikke enklere av at markedsføringen får oss til å tro at produktet er nordisk, europeisk eller amerikansk. Som med grillprodusenten Weber. Med store bokstaver på emballasjen fortelles det at grillen er “designet i USA”. Men inni kartongen finner man en annen opplysning, med mye mindre skrift og godt gjemt; “Made i China” (eller PRC som det også noen ganger heter = People’s Republic of China). For ikke å snakke om alle de tusen småproduktene med norsk emballasje, som f.eks. “Vetivo” (katte- og hundemat fra Rema 1000) som spiller på ordet “veterinær”, men der innholdet (kylling) er produsert i ….Kina!

Vær bevisst dine valg! Handle ikke på impuls, men søk deg opp på nettet først, så kan du være litt mer sikker på hva du kjøper – og om du faktisk ønsker å støtte produksjonsland som har en ideologi og et styresett som du egentlig ikke ønsker å applaudere. Eller kanskje endatil ulovlig barnearbeid? Fallgruvene er mange, vanvittig mange. Du trodde kanskje at Toshiba var japansk? Nei, Toshiba har kinesiske eiere. Og hva med slovenske Gorenje? Eies av kinesere. Svenske Volvo – også kinesisk… “Norske” Ekornes møbelfabrikk = kinesisk, osv. osv.
Som du kanskje har gjettet, min førstnevnte venn har verken smarttelefon eller internett. Men han har en gammel NOKIA mobil, den trauste finske som varer herfra til evigheten – med utskiftbart batteri og greier, samt tilgang på reservedeler. Og finnene, de vet han hva står for… For øvrig er mitt råd klinkende klart: Om det går an; velg norsk!
Foto øverst på siden: Andy Li / Unsplash
