Koking av egg. Slik blir eggene alltid perfekte.

Smilende egg foto johnsteffensen. No 400

Slik lykkes du alltid med eggkokingen

Perfekte, smilende egg

Smilende egg kalles de gjerne, egg som er en mellomting mellom bløtkokt og hardkokt. Egg med en innbydende, saftig og kremaktig plomme, samt en hvite som er fast i konsistensen uten å være «sausete», flytende eller «snørrete». Følger du fremgangsmåten nedenfor, lykkes du med eggkokingen hver eneste gang. Garantert!

Kokende vann

Bruk store egg, dvs. størrelse L (large). Fremgangsmåten er basert på denne eggstørrelsen. Om du tar egget rett fra kjøleskapet spiller ingen rolle, resultatet blir perfekt uansett.

Stikk et hull i egget (på den butte siden/bunnen). Bruk en kraftig nål. Når vannet koker ordentlig, legges egget (eller eggene) raskt og forsiktig ned i kasserollen. Kok godt/kraftig i 6 minutter og 40 sekunder (vær nøye med tidtakingen). Ta kasserollen av kokeplaten og før den straks bort til vasken der du pøser på med kaldt vann i 12 – 15 sekunder samtidig som du heller det kokende vannet ut av kasserollen. Hold den litt på skrå når det varme vannet helles ut. Avslutt med å fylle kaldt vann i kasserollen (3 – 4 sekunder) slik at alle eggene blir dekket av vann – og hell straks alt vannet ut igjen.

Nå er eggene perfekt kokt, under forutsetning av at du liker dem «smilende» som beskrevet over. De er i tillegg passelig varme når du skal spise dem litt senere, f.eks. etter en eller tre skiver – og/eller du har spist frokostblandingen.

Hvis du har ekstra store egg (XL), blir koketiden 7 minutter og 30 sekunder. Ellers som ovenfor.

Hardkokte og smilende egg i samtidig 

Ønsker du hardkokte egg, eller skal du koke hardkokte og smilende egg samtidig (f.eks. til flere personer med ulike ønsker); bruk egg i størrelse L, stikk hull i dem, merk med blyant (eller kulepenn) de eggene som skal hardkokes. La dem få et forsprang på 3 1/2 til 4 minutter i kokende vann. Når denne tiden har gått, legger du raskt de andre eggene (de som skal være «smilende») i det kokende vannet og fortsetter kokingen av samtlige egg i ytterlige 6 minutter og 40 sekunder. Deretter raskt bort til vasken der kaldt vann får renne ned i kasserollen samtidig som det kokende vannet helles ut. Regimet avsluttes med 3-4 sekunder kaldt vann (for å stoppe kokingen). Sjekk merkene du satte og server de merkede eggene til dem som foretrekker hardkokt. De andre eggene er smilende, fristende, innbydende, saftige, kremaktige – dvs. perfekt kokt!

Viktig! Vær alltid nøye med tidtakingen! 

Hardkokte egg (størrelse L) blir perfekte etter 10 1/2 minutts sterk koking (med tydelige bobler i kasserollen) + nedkjøling for å stanse kokeprosessen.

Lykke til!

La andre få vite om dette innlegget..