Å misunne

Misunne... Slutt å se på en annen for å sammenligne deg med ham/henne.

Misunne – når du ikke unner noen noe

Ordet misunne blir forklart slik: ~unne - ikke unne; være bitter eller sjalu over at en annen har visse fordeler, og ønske at en selv får de samme fordelene.Ordet misunne brukes i tide og utide, ikke bare det, ordet blir også brukt galt. Går en til ordbøkene, finner en at misunne betyr å ikke unne noen noe. Dersom folk hadde formulert seg på en annen måte, f.eks. jeg unner deg ikke den nye bilen – eller jeg unner deg ikke de nye støvlettene, tror jeg mange ville ha valgt å bruke et annet ord enn misunne.

Når du bruker ordet misunne, sier du helt enkelt at du ikke unner noen det de har, og indirekte; at du heller ville hatt dette selv…

I en av ordbøkene blir misunne forklart slik: Er sjalu på at andre har hell eller lykke.

Men å være sjalu, kan trolig også være det å ønske seg noe en annen har, uavhengig av om en unner den andre det han har eller ikke.

Ordet misunne blir misbrukt, og særlig ille blir det dersom avsender legger en ting i ordet misunne, mens mottaker forbinder misunne med noe helt annet, som f.eks. det å ikke unne ham det han har. I så fall kan ordet misunne bli tatt ille opp – og virke mot sin hensikt.

En annen ordbok forklarer misunne med å være sjalu på noe som andre har. 

Hva kan en så gjøre for ikke å misunne noen noe?

Misunne... Slutt å se på en annen for å sammenligne deg med ham/henne.Å misunne bunner egentlig i et negativt tankesett eller negative tankemønstre. Disse kan være vanskelig å få gjort noe med. Men det går an…

Forsøk å bytte ut dine negative tankemønstre med noe som er bedre. Start med å skrive ned alt du er takknemlig for, det som du har grunn til å glede deg over. Repeter dette for deg selv daglig.

Gradvis vil det endre ditt fokus.

Slutt å se på andre for å sammenligne deg med dem. Gjør noe med det du kan endre på, og det er ikke naboen/kameraten/venninnen, men deg selv!

Sett deg nye mål, og gled deg over det du faktisk har. Skriv ned alt du har å være takknemlig for, og la deg ikke forstyrre av omgivelsene, la ikke andre få deg til å miste ditt nye tankemønster/ditt nye fokus av syne. Dersom du ser at en annen har noe som du selv kunne tenke deg å ha, gled deg heller med ham/henne og si: Gratulerer! Kjempestilig! Jeg skulle ikke hatt noe i mot å eie en sånn… 

 

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Å misunne”

  1. I Amerika sier de «Good for you!» når det går bra for andre og man vil glede seg sammen med dem. Vi mangler noe godt uttrykk for medglede her hos oss. Å si at man blir misunnelig, kan av og til være en litt klønete måte å si «good for you» på.
    Å si: «kjekt for deg» høres ironisk ut.
    Men med litt fantasi kan vi nok finne gode måter å uttrykke medglede på 🙂

    1. Ja, Ingunn… Vi kan stundom være fattige på gode ord og uttrykk. Vi kan jo bruke det motsatte ordet; «det unner jeg deg, det har du fortjent» – eller noe i den dur…
      Takk for din fine respons, Ingunn!

Comments are closed.