Langvarig stress ikke bra

Langvarig stress. Foto nowah bartscher unsplash

Stress

Derfor er langvarig stress ikke bra.

Det fins mange indikasjoner på at man er stresset. Ordet «stress» stammer trolig fra metallurgien der uttrykket beskriver prosessen ved at en metallplate utsettes for belastning til den knekker/eller gir etter.

Stress gir seg mange utslag i hverdagen Det kan være mangel på konsentrasjon, rastløshet, tørrhet i munn og hals, at man er følelsesmessig ustabil, irirtabel, føler trang til å trekke seg vekk, opplever tretthet, hjertebank, skjelving, svettetokter, mageproblemer, dårlig appetitt, hodepine, nakke- og ryggsmerter, stamming, økt bruk av alkohol, tobakk og medisiner. En svært innholdsrik liste som har det til felles at dette ikke er bra for organismen – i hvert fall ikke hvis stress-situasjonen vedvarer…

Sosialt stress

Forskning viser at sosialt stress (som sterke følelsesmessige konflikter) trigger hjernen mer enn vi er klar over. Et klassisk eksempel er arbeidskonflikter. Dersom en utsettes for flere stressituasjoner samtidig, øker risikoen for at man blir psykisk syk av det. De fleste av oss mestrer greit en stress-situasjon. To går også bra for majoriteten, men oppstår det enda flere stressituasjoner samtidig – og disse vedvarer – øker sjansen for at man blir syk av det. Reaksjonene kan være at man blir grepet av angst (får panikk), at man blir apatisk (får en slags «frys»-reaksjon på samme måte som dyrene gjør når de utsettes for fare), en del kan bli nedfor (dvs. deprimerte) eller ganske irritable/aggressive. Man kan bli utbrent, noe som også er en form for depresjon. Et ungt menneske (i 20 – 30 års alder) trenger gjerne minst ett år på å stable seg på beina igjen. En femti-åring kan bruke 4-5 år for å finne tilbake til sitt gamle jeg.

Frigjøring av stresshormoner

Når en person opplever stress, utløses det en rekke kroppslige reaksjoner ved at stresshormoner blir frigjort. Disse hormonene påvirker pusterytmen, muskulaturen, mage og tarm – og ikke minst hjerte og kar. Vedvarende stress øker derfor risikoen for flere infeksjonssykdommer – pluss alvorlige hjerte- og karlidelser.

Foto øverst på siden: Langvarig stress – NoWah Bartscher/Unsplash

13 04 ingen ting i verden... Www. Johnsteffensen. No 10 ar
Klikk på plakaten for flere gullkorn. Mvh john

La andre få vite om dette innlegget..