Aldring

Da jeg var liten, var jeg skeptisk til gamle mennesker.

Aldring. Hva kan gjøres med den…

AldringHvordan vi bærer alderen, og hvordan alderen bærer seg ad med oss, er høyst individuelt. Kosmetikkbransjen er ivrig etter å ta æren for enkelte kjendisers perfekte utseende, med bl.a. rynkefri og silkemyk hud. Men overfor svært mange mennesker kommer bransjen til kort. Mye av vårt utseende er nemlig genetisk bestemt. Vi ser at eplet faller ikke langt fra stammen. Vi blir et produkt av en mor og en far, noen ganger ligner vi mest på mor, andre ganger på far – av og til ligner vi ikke på noen av dem…

Likevel vil kroppens indre helse gjenspeiles så vel på det psykiske som fysiske plan. Det er ikke slik at en sterk og sunn kropp er noen garanti for et langt og lykkelig liv. Den som lever et langt liv, trenger ikke nødvendigvis ha vært frisk hele tiden heller. Andre kan aldri ha vært syk en eneste dag, før det plutselig går utfor bakke, og livet raskt tar slutt.

Aldringsprosessen kan ikke stoppes. Det er vel heller ikke noe mål i seg selv. Men det går an å leve på måter som gjør at cellene ikke eldes så fort. Det er nemlig ikke likegyldig hva du spiser og drikker. I en annen artikkel på johnsteffensen.no står forklart hva oksidativt stress er. Når cellene bruker oksygen i forbrenningen, dannes det store mengder oksygenradikaler som har som bivirkning at de sliter på cellene og kan ødelegge arvestoffet. Dannelsen av disse frie radikalene får aldringsprosessen til å gå raskere, samtidig som risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer stiger. Dannelsen av frie radikaler øker bl.a. ved påvirkning av røyking og miljøgifter, samt store belastninger – psykiske som fysiske.

Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot disse nedbryterne. Antioksidanter kan til en viss grad produseres av kroppen, men maten vi spiser, spiller en enda viktigere rolle.

Mengden antioksidanter vi får fra mat og drikke kan i følge nyere forskning forebygge en rekke alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, revmatisme, kreft og andre immunsviktsykdommer – i tillegg til at aldringsprosessen kan reduseres noe.

Det synes å være bred enighet om at alle celler er programmert av arvestoffet, og at cellene har ulik livssyklus. En antar at aldringsprosessen kan påvirkes av en rekke faktorer som stress og psykisk belastning, røyking, bestråling, miljøgifter, fysiske skader, fysisk aktivitet og kosthold. Det er en allmenn oppfatning at det er sunt å spise grønnsaker, frukt, bær og nøtter. At næringsstoffene inntas i naturlig form, som f.eks. i en bredt sammensatt antioksidantcocktail fra et rikt utvalg av nevnte råvarer – eller en frisk og innholdsrik salat,, er mye mer virkningsfull og ikke minst sunnere enn å ta dette som kosttilskudd f.eks. i tablettform.

Jeg kommer i et senere innlegg til å reflektere over hvilke senskader og ulykksalige konsekvenser et uvettig inntak av fy-mat og junk food kan føre til. Hadde jeg tatt inn over meg – og forstått at nedbrytingsprosessen forårsaket av usunn mat, også hadde betydning for meg (og ikke alle andre), og at hjertesykdom kunne bli konsekvensen på lang sikt, hadde jeg nok gjort ett og annet annerledes. I etterpåklokskapens navn… Mer om dette senere.

 

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Aldring”

 1. Jeg har fått siden din oversendt fra min svigerinne. Veldig interessant. Jeg kommer til å følge med på siden din. Jeg har hørt om deg før. Du var læreren til Eirik (han går nå på videregående.) Det var veldig interessant å følge med på skriveprosjektet i den klassen. Jeg viste det til lærere på min skole. Jeg er nå AFP-er, men var assisterende rektor ved en skole i Oslo.
  Hilsen Lise Stavenes

  1. Hei!
   Veldig hyggelig at du synes om nettstedet! Takk for flott respons! Gleder meg til å legge ut nye innlegg. Hilse masse til Eirik!
   John

Comments are closed.