Mat satt fast i halsen – sønnen vår (3) holdt på å bli kvalt…

Hovedpersonen selv. Bildet er tatt omtrent på samme tid som han holdt på å bli kvalt...

Mat sitter fast i halsen…

Å sette mat fast i halsen – eller svelge vrangt – resulterer i at et fremmedlegeme kan blokkere luftrøret – noe som kan føre til kvelning. En slik opplevelse utløser gjerne betydelig panikk både hos den som ikke får puste, og dem som er vitner til hendelsen. Pasientens ansikt er preget av frykt, han/hun blir rød i ansiktet – og gisper eller veser. Når vedkommende blir blå og gisper etter luft, er personen i ferd med å kveles. Dersom en person svelger vrangt, vil han/hun automatisk gripe seg til halsen med utstakte fingre. Om den det gjelder tar seg til brystet, er det mer trolig at han/hun har fått hjerteproblemer (og ikke satt mat fast i halsen). Nedenfor kan du lese mer om hvordan du skal gå frem hvis uhellet er ute. Du finner også flere relevante instruksjonsvideoer om en kan hjelpe babyer, barn, voksne og dyr.

 

NB! Les, lær og gi dette videre til andre! Det kan redde et annet menneskes liv!

Plutselig satt maten fast i halsen. Vår tre år gamle sønn hev etter pusten, han var i ferd med å dø…

Hovedpersonen selv. Bildet er tatt omtrent på samme tid som han holdt på å bli kvalt...En fryktelig opplevelse for oss foreldre som ante fred og ingen fare… Det som skulle være et helt alminnelig middagsmåltid, utviklet seg snart til et sant mareritt. I løpet av sekunder var alt snudd på hodet, vår lille godgutt var i ferd med å dø like for øynene på oss. Mamma hadde morspermisjon fordi hun måneder i forveien hadde nedkommet med vårt tredje barn, en velskapt datter. Våre to sønner hadde kikhoste, men siden begge var vaksinert mot dette, ble de rammet på en mildere måte. Skjønt det opplevdes ikke som spesielt mildt, lett eller harmløst, hostekulene var svært kraftige, anfallene var så sterke at barna tidvis hadde pusteproblemer da det sto på som verst.

Men denne ettermiddagen hendte det noe som for alltid har brent seg fast i hukommelsen. I løpet av sekunder ble vi lamslåtte vitner til at vår yngste gutt holdt på å bli kvalt. Mens han spiste, fikk han plutselig et kikhosteanfall. Han hadde munnen full da hostekulen kom. Kort etter begynte han å «kike», dvs. at han hev etter pusten.  – og dermed «kiket» han (kraftig gisping etter luft) middagsmaten ned i halsen – dvs. i vrangstrupen. I neste øyeblikk så vi at han ikke fikk puste, at han var i ferd med å bli kvalt.

Ble reddet – takket være ukebladet «Se og hør»

Et ørlite sekund var vi som handlingslammet, men så begynte min kone å banke ham i ryggen og holdt armene hans over hodet. Men dette hjalp ikke. Maten satt fast, og gutten ble kraftig rød i ansiktet. Jeg tror han gråt, men jeg er ikke sikker, for det var blikket hans som gjorde et uutslettelig inntrykk. Det var preget av hjerteskjærende frykt, han så kjemperedd ut, stakkars liten. Det gjorde helt sikkert vi voksne også, for i de neste sekundene gikk alt i et vanvittig tempo. «Han dør!» tenkte jeg, «nå mister vi gutten vår!»

Da kom jeg til å huske på ukebladet «Se og hør». Tre måneder tidligere hadde jeg sittet på venteværelset hos tannlegen og lest et eldre eksemplar av bladet. Der var det en reportasje som fattet min interesse. Det var en utrolig trist historie fra Sverige. Den omhandlet et bryllup som ikke på noen måte gikk som forventet: Brudgommen døde nemlig midt under middagen! Han hadde sittet ved bordenden sammen med sin brud, og stemningen var god. Så skjedde det fatale, brudgommen satte mat fast i halsen, noe han trolig syntes var pinlig. Derfor forlot han bordet uten at noen la merke til det som hadde hendt.

Etter nærmere 10 minutter var det noen som lurte på hvor brudgommen var blitt av. Da gikk et par av gjestene for å se etter ham. De fant ham sammensunket på toalettet. Brudgommen var død, han hadde ikke klart å få maten opp, og dermed ble han kvalt.

Den tragiske hendelsen i Sverige reddet livet til vår lille gutt

Heldigvis hadde «Se og hør» også tatt med sin egen kommentar til den tragiske hendelsen: «Brudgommen kunne ha vært reddet hvis noen hadde sett det som hendte, og brukt Heimlichs grep». I bladet stod det forklart hvordan grepet (som også kalles «Heimlichs manøver» eller «Heimlichs tak») skal utføres. Ah, tenkte jeg, slik førstehjelp kan være greit å kunne! Jeg hadde aldri hørt om grepet eller manøveren før, men slik det stod beskrevet i ukebladet, var det lett å skjønne hvordan en skulle gå frem for å skaffe frie luftveier, få fremmedlegemer ut igjen. «Se og hør» fortalte endatil hvordan grepet skulle utføres hvis det var et barn som ble rammet. Jeg studerte fremgangsmåten flere ganger, for dette ville jeg huske – i tilfelle…. Lite visste jeg at jeg tre måneder senere skulle få bruk for «Heimlichs grep», og at dette skulle redde livet til vår lille treåring. Sånn sett kan vi takke «Se og hør» for at gutten vår er i live i dag, samtidig som den tragiske hendelsen i Sverige faktisk reddet livet til vår lille sønn… 

Da jeg midt i alt kaoset erindret det jeg hadde lest hos tannlegen, reiste jeg meg straks opp og stilte meg bak ryggen til gutten vår. Jeg bøyde meg over ham der han satt (han burde egentlig ha stått oppreist, men det husket jeg ikke da). Jeg la begge armene rundt ham, brettet opp skjorten hans, fant navlen og orienterte meg ca 1 cm ovenfor navlehullet. Siden han var et barn, kunne jeg ikke bruke en knyttet neve slik som det anbefales gjort overfor voksne. I følge «Se og hør» skulle to fingre være nok hvis det dreide seg om et lite barn. Jeg valgte pekefinger og langfinger på høyre hånd. Disse to fingrene ble plassert like over navlehullet, mens venstre hånd ble lagt utenpå høyre hånds fingre for at det som nå skulle skje, skulle gi et raskt, fast og konsist rykk innover og litt oppover. Med hendene i denne stillingen og stående bak gutten, gjorde jeg kort prosess. I løpet av et lite sekund hadde jeg med de to fingrene på høyre hånd, og med venstre hånd som hjelp/støtte, gitt vår sønn et lynraskt og ganske kraftig trøkk innover og oppover…

Resultatet lot ikke vente på seg. Allerede på første forsøk skjedde det; pølsebiter, potet og saus kom farende ut av munnen som prosjektiler. Alt lå strødd ut over bordet, og gutten hadde atter frie luftveier – og han strigråt! Han tenkte nok sikkert at pappa hadde vært slem mot ham som hadde påført ham smerter, eller kanskje var det tårer som indikerte at han var redd eller lettet over at traumet var over…?

Men Heimlichs grep eller Heimlichs manøver skal kun utføres når en vet at pasienten har satt noe fast i halsen. Dette er ingen aktivitet man bedriver for moro skyld, for det man gjør med pasienten er smertefullt. Likevel er det nødvendig om en skal kunne skape frie luftveier – få opp igjen det som har satt seg fast i halsen.

Jeg glemte imidlertid en viktig ting…

Men… jeg glemte en viktig ting mens det hele sto på. En av de andre tilstedeværende skulle umiddelbart ha ringt 113 (ambulanse), for dersom Heimlichs grep ikke hadde hatt ønsket effekt, var det viktig at medisinsk personell var på vei for å kunne yte hjelp raskt. I mellomtiden måtte vi evt. ha drevet hjerte- og lungeredning på pasienten. 

Heimlichs grep kan gjøres flere ganger etter hverandre. På en voksen brukes ikke to fingre, men en knyttet neve (f.eks. høyre hånd) med venstre hånd utenpå (for å gjøre selve trøkket inn i magen ekstra konsist). Kraften skal tilpasses alderen og tykkelsen på personen. En voksen må få et kraftigere trykk enn et barn, men husk at bevegelsen skal være hard og konsis – ikke halvhjertet/slapp. 

På babyer må Heimlichs grep utføres annerledes. Se videoen(e) nedenfor, så skjønner du bedre hvordan Heimlichs manøver bør utføres. Og ikke minst; lær deg teknikken, for du vet aldri når du kan få bruk for den, og kan du metoden, kan du være med på å redde et annet menneskes liv.

VIKTIG! Grunnen til at vår treåring ble reddet var helt enkelt denne: Jeg hadde lest om metoden på forhånd – og lært meg den!

Om du som leser dette, sender innlegget videre til minst ti personer, kan du trolig være med på å redde et annet menneskes liv!

Send gjerne artikkelen til alle dine venner – og/eller til mennesker du bryr deg om! 

John Steffensen

 

[youtube_video clip_id=»kJDpr05zmB4″]

 

Hvis det er et barn som har satt noe fast i halsen:

 

[youtube_video clip_id=»aXaLc-AwX2g»]

 

Hvis mat sitter fast i halsen på ditt kjæledyr, f.eks. din hund:

Det er ikke så ofte at husdyr svelger vrangt, men det kan forekomme. For eksempel at din hund sluker noe som er litt for stort for spiserøret. Hvis så skjer, må du først sjekke om du med hånden kan få tak i det som sitter fast (via munnen). Får du tak i dette, dra det ut igjen. Hvis du ikke lykkes med det, kan du bruke Heimlichs manøver også på kjæledyret. I videoen nedenfor viser en veterinær hvordan en i så fall skal gå frem:

[youtube_video clip_id=»kz8AMr1gAeo»]

 

La andre få vite om dette innlegget..