Nøtteskrike – en sværing på fuglebrettet

Nøtteskriker på og ved fuglebrettet. Foto www. Johnsteffensen. No

Nøtteskrike på fuglebrettet må også få mat.

Nøtteskrike, en sværing på fuglebrettet

Nøtteskrike er lett gjenkjennelig. Dens gråbrune drakt med et turkis- og svartspettet felt og svarte tverrbånd på vingene (som ellers er svarte og hvite), kan vanskelig forveksles med andre arter. Nøtteskrike (Garrulus glandarius) er en kråkefugl som måler fra 32-35 cm. Når den gjør sin entre på fuglebrettet, virker den nesten som en fremmed fugl. Men de andre, og mye mindre fuglene, lever i en viss sameksistens med «kjempen», selv om nøtteskriken også forsyner seg av den samme maten. Issen til nøtteskrike har svarte og hvite fjær som reises i en topp når den blir opphisset. Den har dessuten et kraftig, spisst nebb som brukes til å åpne nøtter, samt det å grave.

Meisenes merkverdigheter (serie). Meisefuglene klarer seg bra sammen med sværingen nøtteskrike. Klikk på bildet over.
Les serien om meisenes merkverdigheter. De klarer seg fint sammen med nøtteskrike. Klikk på bildet over.

På bildet øverst ses to nøtteskriker. Den ene spiser solsikkefrø uten skall, og disse jafser den i seg i høyt tempo. Den andre nøtteskriken sitter på knausen nedenfor. Om den holder vakt, eller er mett og god, vites ikke, den har i hvert fall ikke utfordret fuglen som i samme øyeblikk spiser begjærlig fra matfatet. Men litt etter at bildet ble tatt, lettet den nærmeste nøtteskriken, og straks inntok den andre stabbursbrettet, så kanskje var de kompiser…? I hvert fall holdt de sammen, for de var her i går også – og i forgårs…

Nøtteskrike er ikke kresen i matveien. Selv om den er stor, kan den klare det umuliges kunst; å spise fra noe som ikke er spesielt lett tilgjengelig for en så stor kropp. Nøtteskrike synes å være fornøyd med følgende meny: Solsikke, nøtter, korn, brød og fett. Om den dukker opp på din eiendom, husk at den store fuglen også har behov for mat, ikke bare de aller minste. Nøtteskrike fins i det meste av landet, i hvert fall sør for Finnmark. I Norge er nøtteskrike fastboende.

 

La andre få vite om dette innlegget..