Matavfall blir jord. Nye triks i varmkomposten.

Rapport fra jordfabrikken etter 15 år. Www. Johnsteffensen. No

Varmkomposteringen ble bedre da jeg tok i bruk ny metode.

Jeg har kompostert matavfall i 1,5 år, noe som innebærer at nesten 100% av alle matrester og annet organisk materiale blir omdannet til jord i vår isolerte varmkompostbinge. Jeg hadde null erfaring med dette da jeg startet, men nå kan det virke som om jordfabrikken fungerer riktig bra. Jeg er i hvert fall strålende fornøyd. Gleden over å lykkes så godt tror jeg skyldes et grep jeg gjorde etter å ha forbedret min varmkompostbinge. Da jeg etter litt tok min «forbedrede binge» i bruk igjen, foretok jeg et par små justeringer. De ble suksess!

 

Genialt hjelpemiddel

Kompostlufter og kompostgreip
Forhandler: t. O. Salg & service

Først av alt kjøpte jeg de to redskapene på bildet. De kostet til sammen 200 kr + frakt. Det er T.O. Salg & Service som tilbyr disse kompostredskapene, der særlig den lille kompostgreipen, produsert i 8 mm varmgalvanisert rundstål, har vist seg å være meget nyttig.  Kompostgreipen er vel en halv meter lang og laget slik at den skåner isolasjonen i bingen. Et genialt redskap! Med denne kan jeg røre rundt i komposten og løfte avfallet. Dermed får massen tilført luft og blir heller ikke for kompakt. Når det blir enda mer avfall i varmkompostbingen, vil den lange kompostlufteren bli til god hjelp..

Brusflasker med varmt vann = genialt

Varmkompostering av matavfall. Foto www. Johnsteffensen. No
Bingen sett ovenfra: to brusflasker er plassert på matavfallet, steketermometer i midten. Nytt matavfall og papir er nettopp lagt i. Foto: john steffensen

Greipen har løftet jordfabrikken til nye høyder, men det er ikke bare det som har gjort susen. Jeg kjøpte også et steketermometer som jeg plasserte midt i komposten. Da vet jeg til enhver tid hvor høy temperatuen er på det aktuelle stedet. Men jeg fant på noe smart; 2 store brusflasker (1,5 liter) ble fylt med så varmt springvann som mulig og plassert oppå avfallet (med langsiden mot massene), en på hver side (bildet). Steketermometeret er i midten. Når jeg plasserer det innvendige isoporlokket over matavfallet, vil lokket ikke komme i direkte kontakt med matavfallet pga. flaskene. Dermed blir det et mindre rom med luft mellom matavfallet og isoporlokket, noe som er bra for mikroorganismene fordi disse trenger luft for å holde «koken». 

Men…

Enda smartere er det å gjøre følgende: Hvis temperaturen faller i bingen, fyller du en stor brusflaske med det varmeste springvann. Grav et hull midt i komposten og plasser den varme flasken stående i hullet. Tett godt rundt og over flasken med kompost. Deretter helles varmt vann utblandet med sukker (1 dl sukker/1 liter vann) i bingen. (Du kan også bruke urin.)  Gjenta om nødvendig i 2 til 3 dager. Resultatet av den varme nedgravde flasken + det varme sukkervannet du fuktet komposten med, uteblir ikke. Snart «koker» det i varmkomposten (dvs. over 60 grader – enda det er minusgrader i luften).

Supert inneklima i varmkompostbingen

Forskjellen på varmkompost og kaldkompost. Www. Johnsteffensen. No 1Hver gang jeg heller i matavfall (dvs. daglig), må jeg ta opp flaskene og steketermometeret. Etter mange uker i bingen er flaskene nesten like varme som da de ble plassert der første gang. Etter at den nye ladningen med matavfall er lagt i, settes flasker og termometer på plass igjen. Husk at jevnlig «mating» av varmkompostbingen er viktig, da går prosessen uavbrutt.

Om temperaturen blir for lav, heller man i varmt sukkervann og legger flaskene med varmt springvann oppå. Snart koker det for fullt igjen i bingen. Tro meg; dette er gøy! Nå går det forresten seks uker(!) mellom hver gang vi trenger å tømme dunken med restavfall. Det er jo et stort pluss, både for miljøet og for lommeboken. Jordfabrikk er supert!

Les flere artikler om varmkompostering i Jordfabrikken

Havregrøt kan lages i svært mange varianter. Sjekk bare www. Johnsteffensen. No
Sjekk mange supergode havregrøt-oppskrifter. Klikk på bildet

La andre få vite om dette innlegget..