Lønnsløftet Norge har råd til…

Gi laerere og helsepersonell et skikkelig lonnsloft na. Www. Johnsteffensen. No

Hvem vil jobbe i skolen eller i helsevesenet når samfunnet ikke bryr seg?  

Det manglet ikke på applaus for helsepersonell under den første bølgen av pandemien, men det ble med klapp på skulderen, festtaler og fyndord. Da det kom til stykket, ville ingen gi omsorgspersonell ekstra lønn for innsatsen. Sånn sett er alt som det alltid har vært. Det lønner seg ikke å jobbe i omsorgsyrker i det offentlige, enten det er i skolen eller i helsevesenet.

Gi helsepersonell og laerere et lonnsloft na www. Johnsteffensen. NoKorttenkte politikere

At det ikke fins politisk vilje til å heve disse fagpersonene lønnsmessig, vitner om uhyre kortsiktig tankegang. For hvordan skal det gå med rekrutteringen til disse yrkene, når de som jobber der, aldri opplever at samfunnet verdsetter deres arbeid i kroner og øre. «Du kan se hvor langt du kommer uten penger,» sa min svigerfar til meg da han fikk vite at jeg drev frivillig, ulønnet ungdomsarbeid. Han hadde et poeng!

– Ingen hører på oss!

Sykepleiere som bare har vært i jobben et fåtall år, sliter både fysisk og psykisk. «Vi bruker stemmene våre, men ingen hører oss» skriver en av dem i et innlegg. Hun fortsetter: «Jeg har jobbet som sykepleier i 2,5 år, men nå orker jeg ikke mer. Arbeidsvilkårene er for slitsomme, og tanken på å gjennomleve 40 år i et yrke som ikke tar vare på helsen min, er uholdbar!»

– Hopper av dette toget

Gjør det inntrykk? Bryr vi oss? Vil vi gjøre noe med det? Jeg er overbevist om at majoriteten av det norske folk unner omsorgspersonell og skolens lærere en lønn de kan leve av og et arbeidsmiljø de ikke blir utbrente av. Derfor må vi som samfunn, gi disse gruppene et betydelig lønnsløft nå, i tillegg til at det blir gjort noe med arbeidstidsordninger som får arbeidstakere til å miste gnisten, gi opp eller advare andre mot å velge det samme yrket. «Nå hopper jeg av dette toget og penser over til en annen linje. En linje som jeg tror vil være mer helsemessig gunstig for meg, og som gjør at jeg kan fortsette å bidra, bare på en litt annen måte.  For jeg ønsker fremdeles å bidra,» konkluderer sykepleieren.

Norge har råd til å betale godt for omsorg
La oss vise at applausen var alvorlig ment, det har helsepersonell og lærere virkelig fortjent!

Noe som politikerne kan gjøre, er å gi disse yrkesgruppene et lønnsløft som virkelig monner, uavhengig av hva andre arbeidstakergrupper måtte forhandle seg frem til i lønnsoppgjøret. Hver eneste dag (!) selger Norge gass til et energikriserammet Europa for hele 2,4 milliarder kroner! I tillegg har vi et enormt oljefond som flommer over av penger. Ingen skal fortelle oss at Norge ikke har råd til å betale godt for å beholde – og trekke til seg dyktige fagfolk i omsorgsyrker. Dessuten må det også gjøres noe drastisk med arbeidstidsordninger som fører til at helsepersonell og lærere møter veggen etter bare få år…

La oss vise at applausen var alvorlig ment, det har helsepersonell og lærere virkelig fortjent!

Tekst: John Steffensen (www.johnsteffensen.no). Fotos: jeshoots-com/Unsplash (sykepleier) & all-free-download (lærer)

Rekord prisvekst. Reallonnen redusert betydelig. Foto twitter ethmessages unsplash 1
Største nedgang siden 1945! Klikk på bildet for mer. Mvh john

La andre få vite om dette innlegget..