Hagen i oktober 2012
Ikke glem dette nå:
Når temperaturen blir under 8 grader, slutter gresset å vokse. Dessverre gjelder ikke dette for mosen. Den fortsetter å vokse og tåler temperaturer ned mot ca 1 til 2 grader før den roer seg. Derfor er det viktig at siste plenklipp (som trolig allerede er foretatt) ikke gjøres med for lav klippehøyde. La gresset være 5 til 6 cm høyt når sesongen avsluttes. Gresset må heller ikke være for høyt, da blir overvintringsevnen redusert.
Sørg for å rake sammen vissent lauv. Brenn det om mulig – eller komposter det. Dersom du ikke raker det visne lauvet nå, bidrar du bl.a. til at snegler får gode overvintringsmuligheter. Snegleegg og bittesmå snegler bruker lauvet til dyne om vinteren. Bort med vissent lauv, så blir det trolig færre snegler i hagen neste år. Skal sneglebestanden bli mindre, hjelper det godt med barfrost over tid. Har du vissent lauv liggende overalt, gir du samtidig godt ly for sneglene på iskalde dager.
Nå er det ideelt å beskjære eller tynne plommetrærne. Sørg for at det kommer godt med lys inn mellom greinene. Du skal derfor klippe vekk alle greiner og skudd som vokser innover mot stammen. Du får mer og søtere frukt neste år om du sørger for at lys- og lufttilgangen til plommetreet er god. NB! Det er plommetreet som klippes nå. De fleste andre frukttrær må vente til våren!
Hardføre stauder kan deles og omplantes helt til frosten kommer.
Det begynner å haste med blomsterløkene. De bør ha ca 30 døgn (noen mener endatil 7- 8 uker) med frostfri jord dersom resultatet skal bli brukbart til våren! Husk å gi løken litt løs jord under seg, slik at den får rotet seg lettere.
Dekking av vintergrønne busker og slyngplanter er nødvendig mange steder i landet. Dette bør gjøres nå. Jeg har skrevet flere innlegg på johnsteffensen.no om hvordan du kan gjøre dette. (Bruk søkefeltet oppe til høyre.)
Du kan også unngå snøskader om busker bindes sammen i toppen, og du sørger for støttestokker til nye og svake busker/planter.
Straks før telen kommer, hyppes jord omkring rosene. Sand kan også benyttes.
Husk å ta opp knoller og rotvekster som ikke tåler nattefrost og som skal overvintres i en kjeller eller på et annet kjølig, frostfritt og mørkt sted. Etter tørking og pussing lagrer du disse (begonia, dahlia, gladioler etc.) i litt tørr sand, sagflis eller torv.
Du kan gjerne spa ned i bedet kompost, naturgjødsel eller torv.
Ikke glem å tømme vann ut av hageslangen, spredere og høyttrykksspyler! Den siste bør i tillegg plasseres i et frostfritt rom, evt. tilsettes spesiallaget frostvæske.