Våronn i hagen – Stell av roser

Westerland beskaret og klar for sommer. Foto john steffensen

Våronn i hagen: Rosene stelles.

I år har jeg vært mye i hagen, bed og planter ser bedre ut enn på flere år. Jeg har ikke kjøpt så mange nye planter, det har mer handlet om å ta vare på de jeg har, samt erstatte de som ga tapt i vinter.

Foto øverst: Rosen Westerland er klippet og klargjort. Legg merke til hvor luftig/åpen den er. (Foto: John Steffensen)

Særlig rosene har fått min oppmerksomhet. De er blitt stelt grundig og klippet lenger ned enn noensinne. Dessuten har de fått tilført god gjødsel, ikke minst egenprodusert varmkompostjord ettermodnet fra 2020, i tillegg til kugjødselkompost eller naturgjødsel. Det blir spennende å følge utviklingen. I år har jeg også erklært krig mot diverse rosesykdommer, lus og annet utøy. Om jeg lykkes, gjenstår å se.

Les Hvordan beskjære buskroser

Ugress rad. Www. Johnsteffensen. NoDessverre er mange av de mest effektive plantegiftene ikke lenger tilgjengelig for hobbydyrkere. Dermed må man ty til mildere preparater som ikke er like virkningsfulle. Noen av disse vil jeg teste i inneværende sesong, og det blir rosene som får mest fokus i så måte. Jeg skal prøve å holde deg orientert om hva jeg gjør… 

Svartlus noe herk

Min aldeles nydelige buskrose ‘Celestial’ har de siste årene vært ille plaget av svartlus. Disse er betydelig verre enn andre lus. De bittesmå svarte krypene er svært vanskelig å bli kvitt når de først har etablert seg. De spiser roseknoppene før de springer ut, noe som fører til at blomstene ikke blir noe av. Min store ‘Celestial’ er blitt redusert til et ynkelig skue de siste årene takket være disse ørsmå ekle, svarte krypene. I fjor var det bare en grein med 3-4 blomster som svartlusene ikke rakk å ødelegge. 

Forsøker flere tiltak mot lusene

Men det var i fjor og året før der… Siden det ikke fins mye systemisk gift å få kjøpt, må jeg ty til andre metoder. Om det blir som å skvette vann på gåsen, gjenstår å se.

Følgende skal prøves i 2021: 1) Rosene klippes eller alle kunstens regler. De er nå lavere og ikke minst mye åpnere enn de har vært på flere år. 2) Rosene får god, næringsrik «mat» i form av egenprodusert varmkompost som har ligget til ettermodning i ett år + kugjødselkompost. 3) Det er plantet 2 stk Lavendel sammen med nevnte ‘Celestial’. Lusene liker visstnok ikke duft av lavendel. Om dette gjelder for svartlus, gjenstår å se. 4) Jeg skal så ringblomster ved flere av rosene, lusene kan ikke utstå ringblomster. 5) Jeg  legger ut hvitløksfedd i bedet rundt noen av rosene. Også dette er noe som lusene ikke liker. 6) Jeg sprayer rosene jevnlig med grønnsåpevann, f.eks. 1 dl grønnsåpe til 2 liter vann tilsatt 0,5 dl rødsprit. Det fins mange alternative råd her, så det kan være at jeg veksler litt på oppskriften. Å tilsette 2 teskjeer bakepulver per liter vann, skal visstnok også være lurt. Da fester innholdet seg bedre til planten og lusene. Regimet må gjentas flere ganger i løpet av sesongen.

Les om Mine vakreste roser

Jeg kan også benytte hageslangen og spraye direkte på lusene, i hvert fall de lysegrønne. Man blir ikke kvitt lusene fullstendig, men det kan holde dem i sjakk. Eller man kan knipe lus med fingrene… Ett er sikkert; jeg må sjekke plantene hyppig. Tidlig inngripen er alfa og omega. Her kan jeg ikke ligge på latsiden. Jeg forstår godt min gartnervenn som ikke kan fordra planter som må pudres og stelles for at de skal trives. Det må man nemlig med rosene…

Sukkerfri ostekake. Foto: john steffensen for www. Johnsteffensen. No
Nydelig ostekake uten sukker, en kake som omtrent alle kan spise. Klikk på bildet for oppskriften.

La andre få vite om dette innlegget..