Nettkriminalitet i praksis…
Se hvor sårbar smarttelefonen er for nettkriminalitet
Denne videoen om nettkriminalitet er tankevekkende. Vi er stadig online med opptil flere mobile enheter, men det at vi alltid ønsker å være tilgjengelig, innebærer også en stor risiko. Smarttelefoner inneholder mye personlig informasjon som vi ikke ønsker at uvedkommende skal få tak i og misbruke. Nettkriminelle har utrolig mange fiffige måter å få tak i all informasjonen din. Bare se på denne videoen :
I 2014 viste en undersøkelse foretatt av Symantec Internet Threat at 1 av 6 Androide apper inneholdt malware, dvs. ondsinnet programvare eller skadeprogrammer som datavirus, spyware, trojanere, ormer etc. Gjennom diverse apper, tyveri og offentlig Wi-Fi, kan nettkriminelle få tilgang til alt du har på dine mobile enheter. Såkalt ransomware er også sterkt økende. Det er skadeprogrammer som kan kryptere datafilene dine slik at du ikke lenger får tilgang til noe som helst på enheten din. Når du oppdager dette, følger del 2 av Ransom-varen: Du får tilbud om å betale en løsesum som gir deg en krypteringsnøkkel slik at du får tilgang til alle filene igjen. Men også her løper du en risiko, det er ikke sikkert at de kriminelle vil gi deg noen slik nøkkel, ei heller at den kommer til å virke…
I videoen ser vi hvor enkelt det er å få intetanende personer til å miste tilgangen til sine telefoner, i tillegg til at de får sine personlige sosiale medier-kontoer endret av fremmede. I videoen er det ikke på alvor, men det kunne fort ha vært det. Heldigvis går det an å ta sine forholdsregler. De fleste av oss er flinke til å ha virusprogrammer installert på datamaskiner hjemme og på arbeidsplassen, men mange glemmer at også smarttelefonen er en datamaskin som trenger beskyttelse mot nettkriminalitet. Sponset innlegg.