Focacciabrød. Den aller beste oppskriften.
Mange mener at denne oppskriften på focacciabrød er verdens beste. Det går selvsagt ikke an å dokumentere slikt, men dette focacciabrødet er virkelig velsmakende. Brødet inneholder en rekke godsaker som bidrar til at resultatet blir spesielt bra. En innertier som faller i smak hos liten og stor! Anbefales på det varmeste, bl.a. som tilbehør til Lasagne.
INGREDIENSER TIL DEIGEN:
1 kg hvetemel
1 pakke tørrgjær (blå)
2-3 ss honning
1-2 ss sukker
1-2 ts salt
Ca 9 dl lunkent vann
OLJEBLANDING OG “TOPPING”:
1 ts rosmarin
1 ts timian
1 ts oregano
1 ts basilikum
Fingersalt (f.eks. Maldon)
1-2 dl olivenolje
Evt. soltørkede tomater, fetaost, oliven etter ønske.
FREMGANGSMÅTE:
♦ For å gjøre Focacciabrødet ekstra luftig, siktes mel og gjær sammen 2 ganger!
♦ Mel, gjær, sukker, honning og salt blandes og tilsettes vann. Rør alt til deigen blir klissete.
♦ Hvis du ønsker soltørkede tomater, fetaost eller oliven, finhakkes dette og røres inn i deigen.
♦ Deigen skal nå heves under plast og bakehåndkle i minst 1 time. (Om du setter stekeovnen på 50 grader og slår den av når du setter inn deigen, fungerer stekeovnen som et heveskap.)
♦ Nå lager du oljeblandingen. Ha oljen i et litermål, tilsett krydder og rør sammen.

♦ Når deigen er ferdig hevet, har du bakepapir i en langpanne og heller den hevede deigen oppi den og fordeler den ut over.
♦ Nå skal deigen hvile i ca 15-20 minutter.

♦ Dypp fingertuppene godt ned i oljeblandingen og stikk mange huller i hele foccaciadeigen med fingrene. Bruk all oljen, dyp fingrene i oljeblandingen kontinuerlig. Oljeblandingen skal ned i hullene.
♦ Skjær opp foccaciaen før steking slik at man lett kan brekke av bitene etter steking. (Lag snittene i passelige “serveringsbredder”. Da fordeler også oljen seg bedre inn i brødet og gjør det saftig.)
♦ Dryss mye fingersalt over brødet.
♦ Stek foccaciabrødet i 15 minutter på 220 grader til det har fått en gyllen, brun skorpe.
♦ Til slutt skal brødet hvile i 15 minutter før det serveres. Brødet er aller best det første døgnet.

PS! Oppskriften ble funnet på nettet for flere år siden. Den er blitt vårt opplagte førstevalg!
En av mine lesere har følgende å legge til: “Jepp, akkurat den oppskriften vi bruker Knallgodt!! Har minsket litt på sukkeret.. Og vi pleier å drysse litt maldonsalt og krydderolje på bakepapiret før deigen has i, så er det litt mer smak i bunnen
nam nam!”
Takk, Beate, for ditt gode innspill. (John)
