Menn er mer utsatt for å få hjerteinfarkt, men bare frem til 70 års alder

Menn er mest utsatt for hjerteinfarkt, men bare frem til 70 års alder...

Kvinnelige kjønnshormoner synes å ha en viss beskyttende effekt 

Menn er mest utsatt for hjerteinfarkt, men bare frem til 70 års alder...Det er litt rart å tenke på at menn er mer utsatt for å få hjerteinfarkt enn kvinner, men bare frem til 70 års alder, da jevner det seg ut. Det virker som om kvinnelige kjønnshormoner gir en viss beskyttelse, men dette gjelder bare så fremt en ikke har utviklet angina pectoris (forsnevringer i blodårene til hjertet som bl.a. resulterer i at hjertemuskelen får for lite oksygen, en tilstand som viser seg som en et klemmende eller snørende press (en smerte) bak brystbeinet, smerter som kan stråle til hals, kjeve, rygg, venstre skulder/arm, noen ganger også høyre arm. Angina pectoris oppleves også som tung pust, særlig ved fysiske anstrengelser, men som blir bedre når en hviler. Anginasmerter kan også oppleves når en er i ro – og om natten. Det fins også tilfeller av hodepine, særlig på en av sidene. Anginasmerter kommer lettere i kulde og etter et måltid. Dette fordi blodårene trekker seg sammen i kulde, og fordi det etter et måltid skjer en økt blodgjennomstrømning i hjertet/kroppen.)

Hjerte- og karsykdommer er den største sykdomsgruppen i Norge (kreft er nr 2). Kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom er røyking, fet mat, overvekt, lite mosjon, alder, kjønn og arv. Aterosklerose (betennelse i åreveggen) bidrar til at mange får hjerteproblemer. En vet ikke helt årsaken til aterosklerose (åreforkalkning), men man kjenner til en rekke faktorer som har positiv og negativ effekt på sykdommen. Disse har jeg skrevet om på andre steder på dette nettstedet (bl.a. under kategorien «helse»).

Skal hjertesykdom avdekkes, gjøres dette ut fra følgende: Sykehistorien, EKG, Arbeids-EKG (dvs. EKG under belastning, oftest sykling) og hjertekateterisering. For mitt vedkommende var det sykehistorien som ble utslagsgivende, og som resulterte i at jeg ble sykehusinnlagt for utredning. Min fastlege lyttet til det jeg fortalte og sa: «Jeg kan ikke lukke ørene for det du forteller meg. Jeg vil ha deg utredet. Nå! Med en gang!» Dermed ble jeg sykehusinnlagt til tross for at mitt EKG var normalt!

 

La andre få vite om dette innlegget..