Oppskrift på syltetøy
Uten tilsatt sukker og uten konserverings-middel.
Oppskriften er uten tilsatt sukker og uten konserveringsmiddel, og den er superenkel. Smakfullt syltetøy lages i en fei, men i og med at oppskriften er uten konserveringsmiddel, må syltetøyet oppbevares i kjøleskap. Har du begrenset kjølekapasitet, kan du lage noen glass i slengen og oppbevare resten av bærene i fryseboksen til du trenger mer syltetøy. Husk at bær kan oppbevares svært lenge i frysen. For noen måneder siden laget vi selv (med denne oppskriften) et utmerket syltetøy av solbær som hadde ligget i fryseboksen i 9 år!
Ingredienser basert på 300 gram bær:
300 g frosne eller ferske bær (type bær velger du selv.)
80 g Sukrin (eller 40 g Sukrin+). (Hvis du heller vil bruke 40 g Sukrin, må du legge til et annet søtningsstoff som tilsvarer 40 g sukker.*)
0,5 dl vann
1-2 ss maizena. (Mengde maizena etter behag, dvs. hvilken konsistens du ønsker at syltetøyet skal ha. Det er maizena som er fortykningsmiddel i denne oppskriften.)
Slik går du frem:
Skyll bærene lett og rens dem. (Skjær eventuelt i biter.)
Deretter har du bær, Sukrin (evt. Sukrin+) og vann i en kjele. La dette koke opp mens du rører innimellom.
Hvis du ønsker et litt tykkere syltetøy, kan du røre maizena ut i litt kaldt vann og blande forsiktig inn i bærblandingen mens det koker. La småkoke noen minutter, til det begynner å tykne.
Skum av syltetøyet underveis. Hell oppi rene, varme glass og sett på tett lokk. (Tips: Lokkene er kokt i 10 minutter, glassene varmet i stekeovn i 10 minutter ved 100 grader.)
Oppbevar syltetøyet i kjøleskap. Holdbarhet i minst et par uker etter at glasset er åpnet, under forutsetning av at det står kjølig.
* Sukrin er ikke like søtt som sukker på smak. For å få søtere smak, kan deler av Sukrinet erstattes med et mer intenst søtningsstoff (som Sukrin+). Du kan (hvis du heller foretrekker et sukkerredusert syltetøy) bruke 40 gram sukker i tillegg til 40 g Sukrin som beskrevet i oppskriften.
Oppskriften er hentet fra Diabetesforbundet. Vi har selv i flere år laget syltetøy uten tilsatt sukker og uten konserveringsmiddel ut fra ovenstående oppskrift. Den kan anbefales! Fotos: John Steffensen / Bokstav O: Gerd Altmann (Pixabay)