Slik blir du god i matte

Om læreren ikke evner å formidle alt i matematikk, fortvil ikke. På internett fins et vell av muligheter. Har en selvdisiplin og setter av noen minutter daglig, kan prestasjonene i matematikk fort bli kraftig forbedret.

Tidenes verste eksamensresultater i matematikk

Slik blir du god i matte

Utdanningsdirektoratet meldte for et par dager siden at årets 10. klassinger presterte skremmende dårlig på matematikkeksamen i 2015. Snittkarakteren var bare 2,9 – noe som er tidenes dårligste eksamensresultat i faget (beste karakter er 6). Også på videregående skole var eksamensresultatene nedslående, uvanlig mange fikk karakteren 1 eller 2.

Nå har vel neppe den blå-blå regjeringen snakket særlig høyt om de dårlige eksamensresultatene i år, men de samme politikerne hadde garantert gjort dette om de hadde vært i opposisjon. Da ville de ha brukt eksamensresultatene for alt de var verdt som enda en elendighetsbeskrivelse av norsk skole. Refrenget hadde dreiet seg om slappe elever, dårlige lærere og for lite matematikk i skolen.

Ett er i hvert fall sikkert; de nye kostene i regjeringskvartalet har så langt ikke levert som forventet. Det går liksom ikke veien for de blå-blå heller. Og det forundrer meg ikke, for jeg tror at politikernes skolefaglige kompetanse ikke er særlig mye å skrive hjem om. Det er lett å slå om seg med floskler som at de «vil skape verdens beste skole», men når det kommer til hvordan oppskriften for et slikt ambisiøs prosjekt ser ut, er det skremmende lite politikerne har å varte opp med. Som da en av mine elever for noen år siden viste meg en valgbrosjyre for Høyre som på en helside kunne fortelle at partiet skulle «lage verdens beste skole», uten å fortelle hvordan dette skulle gjøres. Min elev fikk i oppdrag å sjekke opp i dette. Han tok kontakt med sentrale Høyre-politikere, og svaret han fikk av dem, skjønte han ikke særlig mye av. Det inneholdt kun ett eneste tiltak, nemlig det å opprette en plattform på nettet der foreldre kunne sammenlikne hvilken skole i nærmiljøet som var den beste, og ut fra disse opplysningene foreta et såkalt fritt skolevalg. Gutten skjønte ikke formuleringene, så da jeg fortalte ham at det hele dreide som om opplysninger på internett, fikk jeg hans umiddelbare reaksjon: «Får vi verdens beste skole på grunn av en side på dataen…?» Dette hadde selv han, sjuendeklassingen, ingen som helst tro på. Dette var å kaste blår i øyene på folk.

Om læreren ikke evner å formidle alt i matematikk, fortvil ikke. På internett fins et vell av muligheter. Har en selvdisiplin og setter av noen minutter daglig, kan prestasjonene i matematikk fort bli kraftig forbedret.

I tiden fremover vil jeg skrive litt om hva som skal til for å høyne matematikknivået i skolen. I dette faget er det selvsagt viktig med kompetente lærere, men vel så viktig at elever gidder å jobbe med faget, om og om igjen. I matematikk kommer prestasjonene som et resultat av bl.a. mengdetrening, og en kan faktisk trene seg til å bli svært god i matematikk, hvis en bare tar seg tid til det å øve.

 

Vil du bli god i matte? Gjør som følger:

På samme måte som en idrettsutøver kan forbedre sine prestasjoner gjennom målbevisst trening og diverse treningstimer, kan matematikk-karakteren snart få et løft dersom en har selvdisiplin nok til å sette seg ned og regne. I våre dager har vi et fantastisk hjelpemiddel gjennom internett. Jeg vil her trekke frem et nettsted som har et vell av innlæringsmodeller i faget, basert på det å se, gjøre trinn for trinn som videoene beskriver, gjøre dette om og om igjen – mange ganger, til det sitter. Etter en stund repetere det hele ved å hente frem video, se + gjøre på nytt. Kort sagt øve mye!

De over 3400 videoene som fins på examsolutions.net er det beste nettstedet for heving av matematikkunskaper, en fantastisk støtte for elever som sliter med å forstå hva lærebøkene og læreren forsøker å formidle. Her følger to av de over 3400 eksemplene(!) som fins på nettstedet:   

http://www.examsolutions.net/maths-revision/core-maths/algebra-and-functions/equations/terms/tutorial-1.php

Dersom en ikke er stødig i engelsk, fins det hjelp til dette også. Kjenner en de norske matematikk-begrepene, kan en bruke https://translate.google.no/ for å oversette begrepene/uttrykkene til engelsk. Så kan en raskt finne frem til den typen matteoppgaver en trenger hjelp til. Utenom det å bli bedre i matematikk ved å bruke examsolutions.net får en også en annen bonuseffekt; en blir gradvis bedre i engelsk. En skikkelig vinn-vinn situasjon.

 

La andre få vite om dette innlegget..