Tenerife – der det meste er på turistenes premisser (1)

Fra strandpromenader mot la gomera

Tenerife tiltrekker seg mange turister. Hvorfor?

Reisebrev fra tenerife (kanariøyene) www. Johnsteffensen. NoREISEBREV FRA TENERIFE (1)

John Steffensen forteller fra Playa de las Américas – Tenerife

Tenerife er en av Kanariøyene – mest kjent som feriested for sulhungrige nord-europeere, men også for verdens tredje største vulkan, Teide (3718 m), Spanias høyeste fjell. Dessuten for mer enn 300 andre vulkaner. Teide er fortsatt aktiv, men siste utbrudd var for lenge siden – i 1798. Det er ikke mulig å se den vulkanske aktiviteten, men dersom en har fin nese, kan en lukte “råtne egg” ved kraterkanten, lukten av ufarlig svoveldamp som siver opp av det 80 meter brede krateret.

Et av de mest populære stedene på tenerife er playa de las americas lengst sør på øyen. På denne siden av tenerife er været mest stabilt, nedbøren er mindre og gjennomsnittstemperaturen er høyere enn lenger nord på øyen. (foto: john steffensen)

Tenerife ikke like frodig som Madeira

Når det gjelder selve øyen, skiller ikke Tenerife seg mye ut sammenlignet med de andre Kanariøyene. Sporene etter den vulkanske aktiviteten er åpenbar, noe som gjenspeiles både i landskapsformer og vegetasjon. Tenerife er ikke påfallende frodig, for når en beveger seg mellom turiststedene – eller rettere sagt turistkoloniene – så er det kilometer på kilometer med forholdsvis karrig natur. I så måte er det stor forskjell på Tenerife og Madeira. Madeira er frodigere, og det er ikke for ingen ting at Madeira blir kalt blomsterøya, eller Atlanterhavets flytende blomsterbukett.

Når en besøker Tenerife i 2013 ser en til dels tydelige spor av Europas finanskrise. En del bygninger begynner gradvis å forfalle, og nødvendig reparasjonsarbeid eller vedlikehold utsettes. Foreløpig er det ikke særlig dramatisk, men hvis de økonomiske problemene fortsetter over tid, er jeg redd for at mye kan fortone seg annerledes på de spanske ferieøyene.

Los cristianos er nabostranden til playa de las americas og det tar bare 10 minutter å gå dit på den flotte strandpromenaden. Fergen på bildet går i rute mellom tenerife og la gomera, øyen som er blitt berømt for urbefolkningens særegne plystrespråk. (foto: john steffensen)Jeg har litt problemer med å forstå hvorfor Kanariøyene har en slik magisk tiltrekningskraft på oss nordmenn mens Madeira – litt lenger ut i Atlanterhavet – på mange måter har havnet litt i skyggen av dette. Madeira har tilsvarende økonomiske utfordringer.

Tenerife har solgt sin sjel – Madeira har den fremdeles i behold

Også på Madeira (portugisisk øy i motsetning til Tenerife som er spansk) er det stor arbeidsledighet, og sporene av finanskrisen er tydelige, likevel er det en stor forskjell. Madeira har sjel. Øyas historie er omfattende, og på Madeira er turismen mer integrert i det opprinnelige. Visst fins det også her områder som først og fremst er myntet på turister, men lokalbefolkningen er likevel aldri langt unna. Populasjonen er på en måte mer sammensmeltet. Og kanskje er det også slik at maderianerne er mer behjelpelige med tanke på å forstå og/eller veilede turister som prøver å fremme sine ønsker og behov på på et annet språk enn portugisisk..

Tenerifes tiltrekningskraft

Tenerife er et solrikt paradis, og det er fantastisk å reise dit fra et kaldt og vinterlig Norge. Vel fem timers flytur unna (fra Bergen), åpenbarer sommeren seg varm og god. Ved starten av et kalenderår er Kanariøyene en av forholdsvis få destinasjoner der turister kan forvente seg forholdsvis behagelige temperaturer. Solen varmer, og sjøen virker innbydende. På Tenerife fins strender, selv om ikke alle synes å være like innbydende.

En del steder er det vulkanske rullestener, andre plasser nydelige sandstrender. Her kan ikke Madeira holde følge på noen måte. Sand fins omtrent ikke på Madeira, og derfor har de diverse havsbad – eller sjøbad som vi kaller dem i Norge. På grunn av den vanskelige tilkomsten til sjøen, har de fleste hotellene på Madeira flere bassenger å tilby sine gjester.

Vi bodde på det særpregete hotellet villa cortes, et hotell som er bygget i mexicansk haciendastil. Hotellet ligger helt nede ved stranden og i horisonten skimtes la gomera. Brenningene på stranden ble mye brukt av surfere og var ikke spesielt innbydende med tanke på vanlig bading. Hotellets eget bassengområde var derimot en oase, og her kunne gjestene nyte solen i ro og mak godt skjermet av hotellbygningene. (fotp: john steffensen)På Tenerife fins det også bassenger på hotellene, men disse er ikke så mange i antall, for en har jo sjøen og strendene et steinkast unna. På Sør-Tenerife er de fleste sandstrendene kunstig anlagt. Generelt kan sies at strendene på Kanariøyene ikke er noen ensartet affære. Naturlige strender og anlagte strender fins om hverandre. Blant dem fins såkalte playa de callao, dvs. steinstrender. Andre strender har vulkansand; grå eller svart – eller noe midt i mellom…

Tenerife – mest stabilt i sør

Et av stedene på Tenerife som mange turister søker til, ligger lengst sør på øyen og en tanke mot vest. Det er på denne siden av øyen at været er mest stabilt. Det kan være store temperaturforskjeller alt etter hvor på Tenerife en befinner seg. Hovedstaden, Santa Cruz, ligger langt mot nordøst på motsatt side av Playa de las Américas der vi bodde. På nordsiden er det som regel mer nedbør, på samme måte som det på Madeira regner mer på nordsiden av øyen enn på sørsiden. Begge øyene har høye fjelltopper midt på, og de regntunge skyene som kommer fra nord og øst, blir derfor tvunget over fjellene. Da slipper de fra seg fuktighet, slik at det på andre siden (på lesiden) blir færre skyer og betydelig mindre nedbør.

Solnedgangen fra strandpromenaden på playa de las americas var et fenomenalt skue. (foto: john steffensen)Flere reisebrev fra Tenerife følger…

 

La andre få vite om dette innlegget..