Kan Eggenipa bli like attraktiv som Besseggen?

Fottur til eggenipa i breheimen. Foto frank eirik steffensen for www. Johnsteffensen. No

Eggenipa (1338 moh) – Vestlandets svar på Besseggen.

Alle som har vært i Byrkjelo (Gloppen), har helt sikkert lagt merke til den særegne og spektakulære fjelltoppen Eggenipa eller Eggjenibba/Eggenibba. På avstand ser fjellet ut som en enorm pyramide, så spiss at man kan undre seg over om det i det hele tatt er mulig å komme seg opp dit. Nettstedet ut.no karakteriserer turen for «krevende» og mener at «Eggjanibba på langs» er en fottur som best kan foretas fra juni til oktober.

Fotos: Frank Eirik Steffensen (www.johnsteffensen.no)

Eggenipa8pc qjna
Fra turen nedover. En bratt snøhelling på et par hundre meter må forseres. Legg merke til mannen som venter på tur lengst oppe. Foto: frank eirik steffensen

Vår mann gikk der i begynnelsen av august 2020, og en av de store utfordringene ble nedturen fra toppen der et 150-200 meter svært bratt isete snøflak måtte forseres. Med mindre man returnerte samme vei som man gikk opp, fantes det ingen andre muligheter enn å ta seg nedover dette digre snøflaket. Her gjelder det å holde god avstand, for mister man fotfestet, oppstår det fort en dramatisk og ikke ufarlig aketur nedover den bratte skråningen. Savnet av ishakke eller brodder er påtakelig. Godt fottøy er et «must», og man må beregne ekstra tid og sørge for at hvert eneste steg står støtt.

Les også om turparadiset Madeira

Start og avslutning på samme sted

Om man vil gå denne turen, anslår ut.no at den tar rundt 5 timer. Man går opp ett sted og kommer ned et annet, men til sist ender man opp i Øvredalen der bilen står parkert. Etter å ha besteget Eggenipa, fortsetter man på en umerket sti sørover eggen og ned det ovennevnte skaret øverst i Øvredalen. Snart dukker det opp en merket rute som leder tilbake til parkeringsplassen. For å komme til Øvredalen, tar man av fra E39 og kjører et stykke helt til enden av veien. Her er det godt med parkeringsplasser, et startsted som ligger på 540 moh. Straks man begynner å gå, bærer det rakt oppover, og det er bratt. Noen steder ganske gjørmete, andre steder får man hjelp av kjettinger festet i fjellveggen.

Ikke for dem med høydeskrekk

Eggenipa. Toppen innen rekkevidde. Foto frank eirik steffensen. Www. Johnsteffensen. No
Eggenipa. Toppen er innen rekkevidde. De røde t’ene har vært til god hjelp for å finne beste veien opp. Litt lett klyving, men det fins bra feste, og noen steder kjetting å holde seg i. Foto: frank eirik steffensen

Målet er naturlig nok selve eggen. Dette er som Besseggen, en fjellrygg som ikke er særlig bred. Man kan passere hverandre, men man skal ikke gå mange meter ut til hver av sidene, før det bærer rakt utfor. Man bør såvisst ikke ha høydeskrekk, og man bør heller ikke ha problemer med balansen.

Eggenipa er ikke et sted å besøke hvis det blåser kraftig eller det fins muligheter for tåke. Vel fremme på 1338 meter høye Eggenipa har man fenomenal utsikt til Breim og Jølster. Jostedalsbreen er også lett å få øye på. Noen av nabofjellene er høyere og sperrer litt for det helt store panoramaet. Men den som bestiger Eggenipa har god grunn til å være fornøyd, både med seg selv og den fantastiske utsikten. 

Sjekk også mange gode råd

Tåke og vind ingen god miks

Løypen er godt merket både med skilting og røde T’er. Da vår mann besteg toppen, var det ikke mange andre som gjorde det samme. Han møtte 6-7 andre fotturister på rundturen. En av dem gikk i joggesko, noe som absolutt IKKE er å anbefale. Man må heller ikke legge ut på en slik tur uten at man har med mat og drikke, i tillegg til at man er godt skodd og i fin form. 

Lytt til værmeldingen, forsøk deg ikke på Eggenipa uten først å ha sjekket yr eller storm. Tåke, regn og vind er ingen god miks her, en fjelltur som mange mener har potensiale til kunne bli like populær som Besseggen. Eggenipas spisse egg er i så måte ingen ueffen sammenligning. Men der det fins en del pensjonister som bestiger Besseggen, er det lite trolig at like mange i den aldersgruppen evner å bestige den særegne fjelltoppen mellom Byrkjelo og Jølster.

Ikke debuter med denne turen

De som har gjennomført denne fotturen, har utvilsom fått et minne for livet. For dette er en spektakulær, tøff og flott opplevelse. Kan anbefales – om man er i god form. Ett er sikkert; dette er ikke den første fjelltoppen man begir seg i kast med.

Eggenipa. Et vakkert dalføre åpenbarer seg på vei ned fra eggenipa. Foto frank eirik steffensen. Www. Johnsteffensen. No
På vei ned fra eggenipa åpenbarer det seg et nydelig dalføre. Storslått. Foto: frank eirik steffensen

La andre få vite om dette innlegget..