Ordjakten

Prøv deg som detektiv i "Ord-jakten". På www.johnsteffensen.no

Noen ganger skal du bare legge alt annet til side og fordype deg i en morsom og utfordrende oppgave. Sånn som Ordjakten, en detektivoppgave du trenger litt tid på å løse…

Laget av John Steffensen – www.johnsteffensen.no

Du kan løse ordjakten alene eller sammen med andre. Den kan også fungere i et selskap. Vær bare forberedt på at det tar litt tid å komme til bunns i ordjakten. Som i Jubellabyrinten (tidligere utgitt på johnsteffensen.no) skal du først løse noen deloppgaver på jakt etter bokstaver som du trenger til hovedløsningsordet. Bokstavene du samler underveis, kommer ikke i kronologisk rekkefølge, du må stokke om på dem til slutt når du skal finne hovedløsningsordet. Når det gjelder hovedløsningsordet kan du velge å se bort fra «hintene» som er oppgitt med liten, grå skrift, men står du fast, kan du benytte deg av disse hintene.

Ordjakten er en fin inneaktivitet som kan ta noe tid. Kanskje en aktivitet som hele familien kan samles om, jobbe med i fellesskap? Dersom du ikke klarer en deloppgave, lar du denne enten stå ubesvart og går videre til neste, eller du klikker på lenken nederst som bringer deg til en annen side på johnsteffensen.no der det et eller annet sted på denne siden fins løsning på deloppgaven du strevde med. Du kan selvsagt prøve deg på hovedløsningsordet også selv om du ikke har klart alle de innledende deloppgavene.

Håper at du liker Ordjakten. Det kan godt være at det dukker opp flere tilsvarende oppgaver senere. Om du har forslag til forbedringer – eller bare har lyst til å si hva du mener om Ordjakten, er det hyggelig om du vil gjøre dette. 😀  Bruk da gjerne «Kontakt» som fins øverst til høyre på nettsiden. God jakt!

DELOPPGAVER i Ordjakten:

1: En av bokstavene i ordjaktens løsningsord er hentet fra etternavnet til en verdensberømt europeer som var så dyktig på sitt hovedinstrument at folk forestilte seg at høyere makter hjalp til under fremføringen. Han komponerte mye, og mange av verkene hans er så teknisk krevende at det nesten bare var han selv som var i stand til å kunne spille dem. Han var 9 år gammel da han opptrådte offentlig for første gang, mens hans første komposisjon, en sonate basert på hans hovedinstrument, ble laget av guttungen som åtte-åring. Han ble etter hvert også berømt for at han kunne stemme om instrumentet sitt, samtidig som han fortsatte å spille komposisjonen lytefritt på en streng. Foruten hovedinstrumentet, mestret musikeren også cello, bratsj og gitar, der sistnevnte instrument også ble traktert på guddommelig vis. Han døde nesten 58 år gammel, og hører til de mest berømte og mest begavete musikere verden noensinne har sett, kanskje den aller største på sitt felt. Komponistens etternavn har 8 bokstaver, og du trenger bare en av bokstavene i dette navnet. Da står du fritt til å velge mellom bokstav 2 eller 4 til hovedløsningsordet.

2: Litt poesi skal føre oss til enda en bokstav i løsningsordet. Følgende limerick-inspirerte tekst skjuler et kjent varemerke. Om du vet hvilket, skal du beholde den andre bokstaven i merkevarenavnet.

Det finnes i Frankrike, i Provence er det visst

at det dyrkes lavendel av kompetent spesialist.

Men blomsten skal ikke i vaser få stå,

men brukes til kremer og oljer, Og så:

gjøre vel i mot kroppen til sist.

3: I jakten på det hemmelige ordet trengs en bokstav som fremkommer av det som her står skrevet: De fleste vet nok hva storfe er for noe. Kjært barn har som kjent mange navn, og for de firbeinte husdyrene gjelder intet unntak. De kalles kveg, tamkveg, fe, naut, krøtter, kyr osv. Absolutt alle kan føres tilbake til Bos primigenius; uroksen. I storfeenes verden kalles hannen for okse, tyr eller stut. Om den er kastrert kalles den for gjeldokse eller kastrat. Hunnen kalles kvige til første kalving, deretter skifter hun navn til ku. Det morsomme er at når kuen en gang blir slaktet, skifter den atter navn og frembys da som oksekjøtt. For når så du kukjøtt i butikken? Barneutgaven kalles kalv til de er omtrent ett år gamle. Men for å finne bokstaven til løsningsordet, må du vite hva man kaller en hornløs ku. Vet du dette, skal du ta vare på bokstav nummer tre.

4: Vi skal frem til enda en bokstav i løsningsordet, og for å finne denne, må vi innom den beste norske kvinnelige tennisspiller noensinne. Det er lenge siden hun herjet på tennis-court’en, like tilbake til den gang kvinnene måtte spille i lange skjørt. Denne norske kvinnen var en fryktet motstander, et skikkelig råskinn på tennisbanen. Hun hadde en teknikk som var overlegen mange av hennes samtidige konkurrenter, men hun kom som regel til kort overfor Suzanne Lenglen, det franske tennis-esset som stort sett vant alle kamper. Vårt norske tennisess vant imidlertid US Open hele åtte ganger, og hun er, sammen med Chris Evert, den eneste kvinnen som har vunnet den prestisjefylte turneringen fire ganger på rad! Hun spilte mye i USA fordi hun flyttet dit i 1915 fra samme sted i Norge som Petter Northug jr. kommer fra. Damen vi snakker om, ble etter hvert gift i USA og tok da også ektemannens etternavn i tillegg til hennes opprinnelige familienavn. Tennis-esset ble også historisk da hun tok Norges første individuelle OL-medalje på kvinnesiden. Bokstaven vi skal frem til kan finnes på flere måter. 1) Den første bokstaven i fornavnet hennes. 2) Den første bokstaven i hennes amerikanske etternavn. 3) Forbokstaven til det stedet i Norge der tenniseneren vokste opp. Men husk; du trenger bare en av disse bokstavene til løsningsordet.

5: For å finne den neste bokstaven til løsningsordet, skal vi til norsk krigshistorie. Vi snakker om en 60 meter lang farkost som ble sjøsatt året etter at Tyskland okkuperte Norge. Etter godt og vel ett år gikk denne farkosten tapt etter å ha truffet en tysk mine i en norsk fjord nordpå. Hele mannskapet – pluss noen agenter som også var ombord, omkom. Det er reist en minnebauta et sted i Bergen, samt et monoment i nærheten av der ulykken inntraff. Dette er for øvrig den eneste norskeide farkosten i denne kategori som har forlist i kamp. Farkosten hadde to norske søsterskip som også begynte på samme bokstav som den som sank. Det er denne bokstaven du skal ta med deg videre til løsningsordet.

6: Vi skal frem til en person som ofte har fått medias oppmerksomhet. I en forholdsvis kjedelig familie, har denne godt voksne personen, for ikke si pensjonisten (for det er det han er), vært en fargeklatt. Han må imidlertid pent stille seg i skyggen av sin kone, som har en mye gjevere tittel enn ham. I årevis har denne personen underkastet seg sin frue, men han har også gått sine egne veier. Blant annet har han menget seg med noen av dem som er nederst på rangstigen i samfunnet. Selv ble han bokstavelig talt født med en sølvskje eller tre i kjeften, og i den andre enden av livet gikk han til det drastiske skritt å proklamere for all verden at han ikke ville begraves sammen med sin kone, med mindre han fikk en ny og gjevere tittel. Dette falt naturlig nok beboerne i landet tungt for hjertet, og et stort flertall av dem synes nå at vedkommendes pensjon på godt og vel 8 millioner skattefrie kroner årlig, var både uhørt og ufortjent. Mannen gjør jo ikke lenger noe særlig for landet, og nå vil gamlingen endatil begraves et stykke unna sin kone, om en skal tro det han lirte av seg tidligere i 2017. Senere viste det seg at mannen ikke var med sine fulle fem da han uttrykte dette, så da blir han trolig tilgitt av dem som irriterte seg mest? I Ordjakten trenger du første bokstav i den tittelen som vedkommende higet etter, en tittel han aldri har hatt, og som han heller aldri kommer til å få, med mindre landets lover endres. Dette siste er det ingen som har til hensikt å gjøre…

7: Vi skal til et sted som kan skryte av at de er Norges tredje største cruisehavn. De fleste av de fastboende er på en eller annen måte involvert i turistnæringen. Det beskjedne innbyggertallet blir kvantedoblet i løpet av noen hektiske sommermåneder. Mer enn 700 000 turister ankommer stedet hvert år, de aller fleste av dem sjøveien, men det går også an å ta seg dit med bil. Selv om stedet er lite og trangt, kunne det like før andre verdenskrig skryte av å ha større biltetthet enn Oslo. I 1899 satte en verdensberømt europeer sine bein på dette stedet, og han ble så begeistret av det han så, at han vendte tilbake hit hver eneste sommer frem til 1914. I 2006 kåret amerikanske National Geographic området til det best bevarte blant alle UNESCOs verdensarvsteder. Når du har funnet stedsnavnet, skal du ta vare på forbokstaven.

HVIS DU STÅR BOM FAST, KAN DU KLIKKE PÅ NOEN AV DISSE:

Til 1

Til 2

Til 3

Til 4

Til 5

Til 6

Til 7

LØSNINGSORDET:

Om du har svart på alle oppgavene ovenfor, har du nå 7 bokstaver. Disse bokstavene skal stokkes om slik at du får navnet på en sykdom.

Trenger du noen hint angående sykdommen, kan du lese videre det som følger med liten skrift:

Sykdommen er alvorlig, men ikke livstruende. ♦ Den fins i to varianter, den kroniske (alminnelige) og den akutte.. ♦ Ubehandlet kan den irreversible sykdommen oppleves som et stort tap av livskvalitet. ♦ Cirka 2 % av befolkningen over 40 år har sykdommen, mange uten å vite om det selv.

Svar på Ordjakten

La andre få vite om dette innlegget..