Tvilen som ikke kommer tiltalte til gode

johnsteffensen.no

johnsteffensen.noPIT STOP 1

Kort stopp på lang reise for å hente nye krefter og mer energi…

Du holder Gud på behagelig avstand fordi Han kan være god å ty til i gitte situasjoner. Han må bare ikke bli for nærgående. Du tviler på Guds eksistens, og du trives egentlig godt med det. Du trenger ikke velge, for det er trygt å ha en retrettmulighet – en fot i hver leir. Som Peer Gynt…

Tvilen som kom fra uventet hold

Etter at Jesus stod opp fra graven, viste han seg for disiplene. De var samlet i Jerusalem, og plutselig stod Jesus hos dem i rommet. Alle var til stede, unntatt en; Tomas. Senere, da de andre disiplene fortalte ham hva han hadde gått glipp av, kom Tomas med de berømte ordene som for all ettertid ga ham tilnavnet Tvileren: «Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans og får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro!» (Johannes 20,25) 

Åtte dager senere viste Jesus seg enda en gang for disiplene. Nå var også Tomas til stede, trolig fordi han ikke ville risikere å gå glipp av noe viktig i tilfelle Mesteren selv åpenbarte seg for dem på ny. Jesus henvendte seg umiddelbart til Tomas og ba ham kjenne på naglemerkene med fingeren sin og legge hånden i siden der Jesus var blitt spydstukket under korsfestelsen. «Vær ikke vantro, men troende!» befalte Jesus. 

Tomas ble med ett meget skamfull og utbrøt: «Min Herre og min Gud!» Da sa Jesus: «Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser og likevel tror.» 

Mange kjenner seg igjen i Tvileren Tomas, og sånn sett er det jo greit at det fantes en som han, endatil blant Jesu disipler. Det moderne menneske tror ikke noe før han får se det, alt må bevises, dokumenteres og relateres til noe allment akseptabelt. Men jeg har en følelse av at om Gud selv plutselig tittet ned fra himmelen og vinket til oss og sa; «Se, her er jeg!» så er jeg overbevist om at hendelsen ikke ville blitt påaktet særlig lenge, fordi det ville være mange som stod klar til å bortforklare og avdramatisere hendelsen. Og for dem som hadde gått glipp av den vinkende Gud på himmelvelvingen, ville det store flertall over hodet ikke trodd på det som ble fortalt.

Derfor blir det å tro en privat sak mellom deg og Vår Herre. Så lenge du lever – og har tilsynelatende full kontroll over deg selv og ditt liv – er det ikke sikkert at Guds nærvær virker påtrengende nødvendig eller viktig, men det å ikke tro på Gud, er jo i bunn og grunn et sjansespill. For begge deler dreier seg om tro; enten tror du på Gud – eller så tror du ikke på Gud. Den franske filosofen Pascal sa noe viktig om dette. Etter å ha grublet over Guds eksistens i mer enn sju år, kom han til følgende erkjennelse: «Jeg vil heller tro at Gud er til, og så ta feil – enn å tro at Gud IKKE er til, og så ta feil…» Pascal forstod at konsekvensen ville være vidt forskjellig alt etter hvilken tro han hadde… 

johnsteffensen.no

Tvileren Tomas

«Pit Stop» er ny spalte i johnsteffensen.no   Med ujevne mellomrom kommer jeg til å ta opp eksistensielle spørsmål, emner en vanskelig kan unngå å forholde seg til som menneske. «Pit Stop» skal være et depot for hvile, påfyll og energi til livets lange reise.

[button link=»https://johnsteffensen.no/2011/10/uteliggerens-tale/» size=»large» color=»coffee»] Artikkel om noe tilsvarende…[/button] 

La andre få vite om dette innlegget..