Kritikk. Kanskje skal den siles først…?

Når du peker finger på andre, peker tre av fingrene mot deg...

Kritisk?

Tenk deg litt om…

Når du peker finger på andre, peker tre av fingrene mot deg...Noen ganger kan det være lurt å tenke seg om før en kommer med negativ kritikk. I en sang heter det: «Når jeg skal peke finger på de andre, peker tre av fingrene mot meg…»  Bare sjekk: Når du bruker pekefingeren, peker tre fingre tilbake på deg selv. Dette bør du ha i bakhodet, for er det slik at du selv er noe bedre enn den eller dem du peker på? Hvis ikke kan du la det være…

Spør deg selv om det er nødvendig å kritisere den andre.. Hvilken nytte har det egentlig? Hva ønsker du å oppnå? Og dersom du kritiserer, er du helt sikker på at det du sier, virkelig er sant? At kritikken din er rettet mot riktig person? Noen ganger tror vi at vi retter skytset mot den eller dem som har gjort noe galt. Mitt råd er at du må være helt sikker på at «adressaten» er riktig…!

Av og til kan det være lurt å ikke fremme kritikken selv om du inni deg vet at vedkommende har fortjent det. En sparker for eksempel ikke en som ligger nede… For er du sikker på at vedkommende behøver mer kritikk? Noen ganger kan det faktisk fungere mye bedre – og du kan lettere oppnå det du ønsker, om du ser stort på det. Kanskje kan du finne noe positivt å komme med – noe som kan få dialogen mellom dere i gang igjen?

Videre… Er du sikker på at det ikke er din egen utilstrekkelighet, dine egne personlige problemer eller behov, som får deg til å kritisere andre, og gjennom det få fokuset bort fra deg selv? Kan det tenkes at din kritikk er urettferdig, og at du kan risikere å bli avslørt, at det kommer for en dag hva det var som egentlig lå bak kritikken?  

Er du innstilt på å bidra til at problemet kan finne en løsning? Eller er det slik at du bare tømmer edder og galde, for så å stikke av eller unndra deg? Våger du å fremme din kritikk face to face med vedkommende, eller skygger du banen og kun snakker i kriker og kroker? Dersom du ikke kan vedkjenne deg din kritikk, synes jeg du skal holde deg for god til å kritisere noen. Tenk bare på sangen om pekefingeren, der det i ett av versene – om en av de andre fingrene, synges: «Den ene sa, tenk på hva du gjør… er du sikker på at du har feiet for din egen dør…?»

Hvis du ikke har feid for egen dør; la kritikken være!

La andre få vite om dette innlegget..