Omega 6 bør reduseres

En tommelfingerregel er at jo hardere smør du benytter (jo mindre smørevillig noe er), jo mer usunt er det!

Omega 6 fremmer betennelse 

En tommelfingerregel er at jo hardere smør du benytter (jo mindre smørevillig noe er), jo mer usunt er det!Soyaolje, solsikkeolje og maisolje inneholder omega 6. Dette er fettsyrer som fremmer betennelsestilstander i kroppen, og derfor mener de fleste forskere at en bør vise måtehold med omega 6 i kosten. For 50 000 år siden var forholdet mellom omega 3 og omega 6 en til fire (1:4). I dag er forholdet opp mot 1:15. Inntaket av omega 6 har med andre ord eksplodert! Denne utviklingen er uheldig, og det høye inntaket av plantefett er ikke bra når det gjelder betennelsestilstander i kroppen.

Inntaket av omega 6 bør derfor reduseres. Dette kan gjøres ved å kutte ut (eller redusere betydelig) bruken av margarin og ovennevnte planteoljer. Husk at summen av bagateller betyr mye; litt her og litt der… Fettinntaket bør balanseres.

Høyt inntak av enumettet fett (det vil si Omega 9 ↔ olivenolje og rapsolje) regnes derimot for å være ufarlig! Dette er faktisk den ideelle smøreoljen for kroppen. Enumettet fett kan med fordel økes! Vær imidlertid oppmerksom på at mange bruker olivenolje feil. Fine olivenoljer (dvs. jomfruolje = kaldpresset) har ingen hensikt på en stekepanne.  (Den slags olje kan du forbeholde salater, dressinger o.l.) Bruk simplere olivenoljer til stekingen. Glem ikke at formelen varme x tid har alt å si for resultatet. Olivenolje blir nemlig ødelagt dersom den blir værende for lenge på steikepannen samtidig som den utsettes for sterk varme. Da ender en opp med herdet olje, noe som ikke er bra. Derfor skal du ha lite olivenolje i starten på stekingen, gjerne også noe svakere varme. Først når stekingen nærmer seg slutten, og det er like før maten skal serveres, kan du spe på med mer olje. Da blir resultatet mye, mye bedre – og sunnere!

Til slutt: En tommelfingerregel er at jo hardere smør du benytter (jo mindre smørevillig noe er), jo mer usunt er det! Verstingen blant alle fettprodukter er frityr (transfett). Dette er svært usunt! Alle forskere er enige i så måte.

 

La andre få vite om dette innlegget..