Antioksidanter ↔ Frie radikaler

Svigerfars visdomsord

De fleste forskningsrapporter tyder på at antioksidanter beskytter mot for eksempel kreft og hjerte- og karsykdom. En vet med sikkerhet at frukt, bær, nøtter og grønnsaker er sunt og beskytter organismen, men det er ikke direkte bevist at det er antioksidantene som er hovedårsaken.

Når cellene forbrenner oksygen, dannes det blant annet frie radikaler. Disse stoffene er ikke bra for kroppen, og cellenes antioksidantforsvar forsøker straks å uskadeliggjøre disse. Dette går bra under forutsetning av de frie radikalene ikke blir for mange… Er det for mange frie radikaler, skapes en ubalanse som kalles ”oksidativt stress” – noe som er en viktig sykdomsmekanisme.

Moderne livsstil med ulike former for ytre stress synes dessuten å forstyrre denne balansen. Langvarig oksidativt stress utvikler betennelsesliknende reaksjoner i kroppen. En slik tilstand fremskynder hjerte- og karsykdommer, kreft og sykdommer relatert til aldring. (Aldringsprosessen fremskyndes ved oksidativt stress!)

Antioksidanter er en gruppe av flere organiske stoffer som fins i vitaminene C, E og A, samt selén og betakaroten. Bær, frukt, nøtter, de mest fargerike grønnsaker, urter og krydder hører til de beste antioksidantkildene.

Professor Rune Blomhoff (Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo) har kartlagt flere hundre matplanter fra hele verden. Hans antioksidantforskning har resultert i følgende 10 på topp-liste:

01  Nype39,46
02  Valnøtter20,97
03  Granateple11,33
04  Krekling9,17
05  Blåbær (ville)8,23
06  Solbær7,35
07  Jordbær (ville)6,88
08  Bjørnebær (ville)6,13
09  Kirsebær5,53
10  Solsikkefrø5,39

 

Men…

Alle studier angående antioksidantenes effekt er imidlertid ikke like entydige. Det danske Motions- og Ernæringsrådet advarte allerede i 1994 mot høyt inntak av antioksidanter. En oppdatert rapport utgitt 14 år senere, kom til samme konklusjon: Det finnes ikke dokumentasjon for at kosttilskudd med høye antioksidantnivåer reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom eller kreft. Snarere tvert i mot… I følge danskene viser økt inntak av antioksidanter gjennom kosttilskudd motsatt effekt, nemlig økt dødelighet – om enn marginalt!

Det er verdt å merke seg at studiene omhandler antioksidanter gitt som kosttilskudd, ikke i naturlige råvarer som frukt, bær, grønnsaker, nøtter etc. Alle undersøkelser tyder på at det er sunt å spise denne type mat, og at den gir nedsatt risiko for en rekke sykdommer.

Det store spørsmålet er hvorvidt det er antioksidantenes fortjeneste at slike matvarer har positiv effekt for helsen, eller om det er fordi de menneskene som kjøper slike kosttilskuddsprodukter, er personer som i utgangspunktet har en sunn livsstil fra før. I så fall er det den sunne livsstilen som gir lavere risiko for ulike sykdommer.

Den som lever, får se….

 

La andre få vite om dette innlegget..