Ergometersykkelen bruker jeg tre til fire ganger i uken…
Ergometersykler fins i mange hjem. De fleste fungerer som stumtjenere – med mindre de er hensatt på loft, i kjeller eller i garasjen. En stund var de kanskje flittig i bruk, men snart forsvant interessen eller motivasjonen, og dermed ble trimsykkelen stående og støve ned.
Kanskje havnet den til slutt på finn.no eller i avisenes rubrikkannonser, og etter noen år forsvant den ut av huset. Et avsluttet kapittel. Et apparat som egentlig føltes overflødig eller unødvendig.
Jeg kan vanskelig forestille meg at min ergometersykkel vil komme til å lide samme skjebne. Kanskje fordi jeg har fått et tilpasset et treningsopplegg som jeg har klokkertro på, og som jeg merker har effekt. Jeg kan egentlig ikke få fullrost nok ergometersykkelen min.
Klart at det kan være kjedelig å bare tråkke i vei og se i femte veggen… Noen har den plassert foran TV-skjermen, andre har stereoanlegg i nærheten – eller en mp3 spiller på øret. Å sykle til musikk hjelper, men det er ikke et must. Det går utmerket an å sykle uten å måtte være opptatt av andre ting samtidig.
La det være sagt med en gang; jeg har ikke tro på at du bare sitter på setet og trør uten mål og mening. Jeg har derimot stor tro på programmet som fysioterapeutene ga meg på Krokeide rehabilitering, et program for utholdenhet/kondisjon. Et opplegg som hjertet elsker, og som gjør at ikke bare hjertet, men hele kroppen befinner seg vel. Nå må jeg skynde meg å legge til at treningsprogrammet bør klareres med en lege dersom en har en hjertelidelse eller liknende. Men består du belastnings-EKG, burde du fint kunne følge det samme opplegget som jeg har.
Min ergometersykkel er elektromagnetisk. Dersom du ikke allerede har en slik trimsykkel, vil jeg anbefale en elektromagnetisk modell. Den koster noe mer, men gjør treningsøktene mer givende og «vitenskapelig».
Slik er mitt opplegg:
Når du sykler, er det viktig at du holder 55 til 60 omdreininger i minuttet! Når du øker eller reduserer belastningen innenfor 55 – 60 omdreininger, blir belastningen følsom og reell. Sykler du raskere, får du ikke rett belastning. Sykler du saktere, blir det kjempetungt å trø.
Først varmer jeg opp i 15 minutter. Da har jeg liten belastning (f.eks. motstand på 60 til 75). Jeg veiver med armene, gjør en mengde bevegelser kontinuerlig. Dette gjør treningen mer intens. Om du ønsker en mildere variant, holder du hendene på styret.
Første intervalltopp er fra 15. til 19. minutt (dvs. i fire minutter). Da har jeg økt belastningen (f.eks. til 105, 115, 130, 140…) alt etter hvor godt trent du er. Nå er det betydelig tyngre å trø, særlig hvis du holder fast ved de tidligere nevnte 55 – 60 omdreiningene i minuttet. Fremdeles veiver jeg med armer, hever og senker skuldre osv.
Så følger en rolig økt på tre minutter (fra 19. til 22. min.). Da holder jeg samme bealstning som under oppvarmingen.
Fra 22. til 26. min. følger en ny intervalltopp på fire minutter med ekstra belastning (som i første topp). Jeg er fremdeles aktiv med armer og overkropp. Dette fortsetter jeg med også under neste rolige økt på tre minutter. Slik holder jeg frem. Fra 29. til 33. minutt følger tredje intervalltopp. Dernest rolig fra 33. til 36. minutt. Siste intervalltopp er fra 36. til 40. min. Etter denne roer jeg ned; såkalt nedtrapping med liten motstand i 5 til 6 minutter.
Bruker du ergometersykkelen slik tre ganger i uken, garanterer jeg at formen din blir stigende! Du får snart betydelig bedre kondisjon, og du orker generelt meget mer. Lykke til!