Øyesykdom som kommer snikende

Oyesykdom som kommer snikende... Foto erik mclean unsplash

Glaukom er en alvorlig sykdom

Øyesykdommen Grønn stær kommer oftest snikende.

Synet serie www. Johnsteffensen. No
Del 3

Selv om jeg i følge øyelegen «ser som en ørn», er ikke alt i orden likevel. I flere år har mitt venstre øye hatt glaukom (Grønn stær), en øyesykdom der trykket i øyet over tid kan skade nervetrådene i synsnerven. I mitt tilfelle dreier det seg om såkalt trangvinklet glaukom, noe som innebærer at kammervæsken i øyet blir delvis blokkert. Den trange vinkelen fører til at drenasjen blir for liten. Om denne prosessen stopper, skjer det en akutt blokkering av drenasje, noe som pasienten snart vil oppdage på grunn av ubehag eller smerter i øyet, pupillen blir større og reagerer dårligere på lys samtidig som øyet blir rødt og synet endres vesentlig. En slik tilstand krever rask respons fordi synsnerven da kan bli utsatt for et alt for høyt trykk, med det resultat at den blir skadet. En skadet synsnerve kan ikke repareres, skaden er irreversibel. I verste fall blir man blind.

Heldigvis fins det medisiner som kan bedre situasjonen, eller man kan foreta kirurgiske inngrep i øyet. 

Oppdaget tilfeldig

Min form for glaukom eller Grønn stær har kommet snikende. Jeg har ikke hatt noe ubehag. Jeg gikk til øyelege over en tiårsperiode fordi jeg har høyere trykk i øynene enn det som er normalt. Dette kan man ha, uten at det skyldes en sykdom som Grønn stær (Glaukom), men det høye trykket kan like gjerne være et resultat av øyesykdommen. Jeg gikk årlig til kontroll, og hver gang var konklusjonen den samme; – Du har høyt trykk i øynene, men synsnerven er ikke påvirket. Til sist sa øyelegen: – Nå har du gått til meg årlig i mer enn 10 år, nå tror jeg at vi kan la det gå to år til neste gang, med mindre du vil ha en second opinion…?

Les også første del i denne serien: «Øyet forandrer seg»
På ett øye

Jeg brukte ikke lang tid på svaret. – Jeg vil heller ha en second opinion enn å la det det gå to år for så å oppdage at noe alvorlig har skjedd i mellomtiden. Dermed ble jeg henvist til Haukeland sykehus, der man seks uker senere konstaterte at jeg hadde Grønn stær på venstre øye.  Etter dette har jeg fått behandling både med laser og ulike øyedråper. Begge øynene blir dråpebehandlet daglig fordi man håper at dette kan ha en forebyggende effekt på det friske øyet. 

Skadet synsnerve

Jeg har ikke en eneste dag hatt ubehag i øynene. Mitt syn er upåvirket av sykdommen, selv om såkalte synsfeltundersøkelser (der man titter inn i en liten globe for å finne bittesmå blinkende prikker) viser at en del av synsnerven i venstre øye er ødelagt. Dette er også dokumentert gjennom andre undersøkelser. Dermed er noe av mitt venstre øye gone forever, det lar seg ikke reparere. Nå gjelder det å holde resten i sjakk, og da må jeg dryppe øynene daglig resten av livet. Et litt uvant regime i starten, men det varte ikke lenge før jeg hadde teknikken inne. Jeg må også gå jevnlig til kontroll hos øyelege.

Les andre del i denne serien: «Plutselig endret synet seg»
Grønn stær selv om trykket er normalt

Til slutt; man kan også ha Grønn stær selv om trykket i øynene er normalt. Det synes jeg høres litt skummelt ut, for det hender at noen får ødelagt synsnerven selv om trykket ikke er særlig høyt. Så derfor; sjekk synet ditt jevnlig, det kan lønne seg! Jeg ville neppe ha oppdaget sykdommen før sidesynet mitt hadde forsvunnet eller at jeg hadde fått tunnelsyn. Dessverre er det noen som ikke oppdager Grønn stær før de har kommet et stykke ut i sykdommen, og da er det ingen vei tilbake. Men heldigvis går det an å bremse forløpet – under forutsetning av at en tidlig synsundersøkelse avdekker synsendringer.

Foto øverst på siden: Erik Mclean/Unsplash. Tekst: John Steffensen

Synets utvikling foto aditya wardhana unsplash
Les: «øyet forandrer seg» ved å klikke på bildet. Mvh john
 

La andre få vite om dette innlegget..