Aldringsprosess du kan påvirke

Hillaryperalta unsplash

Det går an å leve slik at cellene ikke eldes så fort.

En sterk og sunn kropp trenger ikke være noen garanti for et langt og lykkelig liv. Har man levd lenge, betyr ikke det nødvendigvis at man har vært skånet for sykdom og lidelser. Av og til ser vi mennesker som dør i ung alder, uten å ha vært syk en eneste dag.

Hvordan vi bærer alderen, og hvordan alderen bærer seg ad med oss, er individuelt. Kosmetikkindustrien ivrer etter å ta æren for perfekt utseende med rynkefri og silkemyk hud. Likevel kommer bransjen til kort overfor mange menneskers utseende. Mye er nemlig genetisk bestemt. Eplet faller ikke langt fra stammen. Vi er et produkt av en mor og en far, noen ganger ligner vi på mor, andre ganger på far – av og til ligner vi ikke på noen av dem.

Dette fremskynder aldringsprosess

Aldringsprosessen kan ikke stoppes. Det er vel heller ikke noe mål i seg selv. Men det går an å leve på måter som gjør at cellene ikke eldes like fort. Det er nemlig ikke likegyldig hva du spiser og drikker. Når cellene bruker oksygen i forbrenningen, dannes det store mengder oksygenradikaler (frie radikaler) som har som bivirkning at de sliter på cellene og kan ødelegge arvestoffet. Dannelsen av frie radikaler får aldringsprosessen til å gå raskere, samtidig som risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer stiger. Dannelsen av frie radikaler øker bl.a. ved påvirkning av røyking og miljøgifter, samt store belastninger – psykiske som fysiske.

Thomas le unsplash
Aldringsprosess: det er en allmenn oppfatning at det er sunt å spise grønnsaker, frukt, bær og nøtter. (foto: thomas le / unsplash)

Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot disse nedbryterne. Antioksidanter kan til en viss grad produseres av kroppen, men maten vi spiser, spiller en viktig rolle.

Dette virker positivt

Mengden antioksidanter vi får fra mat og drikke, kan i følge nyere forskning forebygge en rekke alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, revmatisme, kreft og andre immunsviktsykdommer – i tillegg til at aldringsprosessen kan reduseres noe.

Faktorer som har betydning for aldringsprosess

Det synes å være bred enighet om at alle celler er programmert av arvestoffet, og at cellene har ulik livssyklus. Man antar at aldringsprosessen kan påvirkes av en rekke faktorer som stress og psykisk belastning, røyking, bestråling, miljøgifter, fysiske skader, fysisk aktivitet og kosthold. Det er en allmenn oppfatning at det er sunt å spise grønnsaker, frukt, bær og nøtter. Antioksidanter bør inntas i naturlig form, som f. eks. i en bredt sammensatt «cocktail» fra et rikt utvalg av nevnte råvarer – eller en frisk og innholdsrik salat. Som jeg har skrevet tidligere; en god hjertediett har positiv effekt også når det gjelder forebygging av en rekke kreftsykdommer – og din aldringsprosess.

Foto øverst: Hillary Peralta / Unsplash

Pessimist. Www. Johnsteffensen. No
Pessimisten blir aldri skuffet. Les mer ved å klikke på bildet. Mvh john

 

 

La andre få vite om dette innlegget..