Ta godt vare på føttene dine.
Visste du at fotsår blant personer med diabetes fører til 500 amputasjoner i Norge hvert år? Diabetesforbundet anbefaler at føttene jevnlig blir sjekket av en fotterapeut, diabetessykepleier eller lege. De anbefaler også å foreta egen fotsjekk daglig.
Foto øverst på siden: How-Soon Ngu / Unsplash
Problemet med fotsår hos diabetespasienter er at nevropati nedsetter følsomheten i føttene. Nevropati er små nerver som over tid er blitt eller blir ødelagt av for høyt blodsukker. Mangel på følsomhet i føttene fører til at man ikke merker gnagsår og andre fotsår. Disse gir ingen smerter fordi nervene ikke lenger fungerer.
Åreforkalkning kan også skape problemer. Fordi blodkarene blir innsnevret, er sirkulasjonen i føttene dårlig. Dermed blir kroppens evne til å reparere fotsår redusert. Nedsatt blodsirkulasjon kalles iskemi.
Diabetesforbundet gir fem tips for god egenpleie av føttene. Disse er:
♥ Gjør tåhev hver dag. Dette stimulerer muskler og venepumpe og øker blodsirkulasjonen i føttene.
♥ Sjekk føttene hver dag. Bruk gjerne et speil for å se under fotbladet og mellom tærne. Vær obs på forandringer i huden. Har man nevropati, risikerer man å ikke kjenne sår eller oppdage feilstillinger i foten.
♥ Du skal ALDRI skjære i fortykket hud. Det kan skape sår. En middels grov fil kan hjelpe, men du skal bare skrape bort litt av den grove huden i påvente av time hos en fotterapeut. Ikke bruk en fil av metall!
♥ Klipp neglene riktig, dvs. rett over, aldri ned i kantene.
♥ Vær forsiktig med fotbad. Om du ønsker å holde føttene i vann, er det viktig at vannbad-økten aldri overstiger fem minutter, og at vannet IKKE er varmere enn 37 grader. Tørk forsiktig mellom tærne etter fotbadet og/eller lufttørk føttene til de er helt tørre.
Fotterapeuter fraråder bruk av grønnsåpe. Grønnsåpe har svært høy pH, noe som tørker ut huden.
Husk også at om du bruker fotbad ofte og lenge, blir huden på føttene oppbløtt. Det gir gode vekstvilkår for sopp.
Miljøet mellom tærne skal ikke være fuktig. Derfor skal man også unngå å smøre salver, oljer o.l. mellom tærne. Da kan det også etableres et miljø som over tid skaper grobunn for sopp og bakterier – og til sist infeksjoner. Man må gjerne smøre gode kremer på selve foten, over og under, for å mykgjøre huden, men ikke mellom tærne.
En fotterapeut med flere tiårs fartstid hadde følgende å si om fotbad: “På samme måte som du ikke praktiserer håndbad, dvs. holder hendene nedsunket i vann over tid, skal du heller IKKE gjøre det med føttene. Glem fotbadet!”
Endelig: Fotterapeut og fotpleier er IKKE det samme. Går du til en fotterapeut får du profesjonell behandling av en helseutdannet fagperson. Alle som har diabetes, revmatisme, hjerte- og karsykdom, kols og psoriasis bør uten tvil velge en autorisert fotterapeut. En fotpleier derimot har mest fokus på det kosmetiske og på velvære.