Høyt blodtrykk. Hvorfor skal jeg bry meg med det?

Det er raskt, enkelt og smertefritt å måle blodtrykket hos fastlegen.

Høyt blodtrykk skal du ta på alvor

 

Høyt blodtrykk. Hva er det?

Vedvarende høyt blodtrykk er ikke bra for flere organer. Fastlegen sjekker blodtrykket raskt og smertefritt, men noen ganger må en gå grundigere til verks... Det er trykket i kroppens pulsårer som kalles blodtrykk. Dette er høyest når hjertet trekker seg sammen og pumper blodet ut. Det systoliske trykket = den høye verdien. Trykket faller igjen når hjertet slapper av. Dette trykket er det diastoliske trykket.

Blodtrykket varierer i løpet av et døgn, bl.a. avhengig av aktivitetsnivå, stress etc. Blodtrykket stiger når en arbeider, trener eller blir opphisset. Når en slapper av, faller trykket. Blodtrykket er lavest når en sover.

Dersom en skal kunne si eksakt at blodtrykket er høyt, kan dette vanskelig gjøres ut fra en enkelt måling. Det kreves flere målinger over en periode. Likevel vil de fleste hos fastlegen få en indikator for hvordan blodtrykket er, men blodtrykksmåling bør ikke skje før en har hvilt i fem til ti minutter. Noen ganger påvirkes blodtrykket av selve situasjonen, f.eks. hvis en stresser og kvir seg for hva resultatet av legekonsultasjonen blir.  

Høyt blodtrykk kan påvirke ulike organer

Hjertet: Når blodtrykket er høyt, tvinges hjertet til å arbeide hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen. Vedvarende høyt blodtrykk kan derfor føre til en forstørret hjertemuskel. Det kan også resultere i at at hjertemuskulaturen svekkes. Når blodtrykket er høyt over tid kan dette vise seg gjennom pustebesvær ved fysisk aktivitet og opphovnede bein (f.eks. ankler). 

Blodkarene: Høyt blodtrykk kan føre til en raskere utvikling av åreforsnevring – spesielt i hjertets kranspulsårer. Andre skadevirkninger kan være blodpropp i hjertet og hjertekrampe.

Hjernen: Høye blodtrykksverdier kan også skade hjernen. Blodpropp i hjernen samt hjerneblødning er ofte forårsaket av høyt blodtrykk. Hvert år rammes 16 000 nordmenn av slag. 

Nyrene: Også nyrene er utsatt dersom blodtrykket blir for høyt. Nyrene kan ta skade av vedvarende høyt blodtrykk. På den annen side kan ulike nyresykdommer i seg selv være årsaken til at blodtrykket er høyt. 

For mer informasjon, klikk her.

 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/10/hjertesvikt-dette-bor-du-vite/» color=»red»] Slik oppleves hjertesvikt[/button]

 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/05/15-til-20-har-hoyt-blodtrykk/» color=»red»] Overtrykk vs. undertrykk[/button]

 

 

La andre få vite om dette innlegget..