Trefelling på høyt nivå

Helland hogst AS stilte med stor traktor og vinsj. De gjorde vei i vellingen...

Kjempetrær ble som blyanter…

78 år gammel gran deles lynraskt opp i passende kubberDet er fascinerende å studere folk som kan faget sitt. Som det å felle kjempegraner som står i fare for å ødelegge huset om de rotvelter – eller blir felt av en glad amatør… Denne gangen var det fire digre grantrær det dreide seg om, giganter som vi visste måtte felles før eller siden. Vi hadde utsatt det flere år, tenkt at neste vår måtte trærne bort, helst før de tok saken i egne hender godt hjulpet av naturkreftene. Men trærne var enorme, nærmere 80 år gamle. Kjempemonstre som hadde fått lov til å stå der generasjon etter generasjon.

En lokal trefellingsakrobat tok trærne nærmere i øyesyn. Han måtte ha noen dagers betenkningstid, «hvis jeg skal felle trærne…» Han tok forbehold. Han kalte jobben for «guffen». Kroppsspråket signaliserte at han neppe var naturlig motivert for oppgaven, men han skulle tenke over saken…

Men under over alle under… Plutselig kommer en helt annen kapasitet for å se på de «gufne» trærne. Rune Helland var blitt tilkalt til Bergen fra Eikelandsosen. Jeg har nemlig klokkertro på at folk fra distriktet besitter en unik kompetanse på skau og skog, og når Rune Helland i tillegg lever av å hogge trær gjennom sitt fem år gamle firma; Helland hogst AS, så er det jo lov å håpe at mannen vet hvordan det skal gjøres.

Den første ruggen er felt og kvistet før det har gått en time.Rune Helland sier ikke et ord om at dette blir problematisk – eller at dette blir guffent. Han ser muligheter der andre ser problemer. Han vil bare tenke litt over hvordan han skal gripe det an, så skal jeg høre fra ham. Da han får vite at jeg nylig har vært hjerteoperert, er Rune Helland fast bestemt på at de svære trærne under enhver omstendighet kke skal bli liggende igjen der de blir felt, men at de skal vinsjes opp til stedet der stammene skal kløves til ved. Han snakker om traktor, vinsj og at de må være to… Håpet mitt stiger… En ting er å få trærne felt. Men at de også skal kunne komme helt opp til vedskjulet fra sjøkanten, opp en svært så bratt, nesten loddrett åskant, virker for godt til å være sant. Men magefølelsen er god. Rune Helland fremstår som en uhyre kompetent og sympatisk kar, en som vet hvordan han skal gripe det an!

Helland hogst AS stilte med stor traktor og vinsj. De gjorde vei i vellingen...Etter noen dager er han på pletten. Med en stor traktor, vinsj og det hele. Et kvarter før avtalt tid. De to skrider resolutt til verket. Jobber på høygir. Tar seg bare en liten matpause midt på dagen. Feller, kvister, vinsjer, kutter… Alt går i et lynende tempo. De to har full kontroll. De er et perfekt team. Alt går som planlagt. Endatil det selvplantede bøketreet som jeg ba så tynt for, blir spart. Den ene svære kjempen faller like til venstre for bøken. Og like til høyre for telefonledningen. Den som førstnevnte trefellingsakrobat sa at vi måtte få Telenor til å fjerne hvis han skulle gjøre jobben. Rune Helland var derimot tydelig på at ledningen kunne henge. De skulle klare og styre unna den. Og det gjorde de med bravur! Kjempetreet deiset i bakken uten å være i nærheten av å rive stolpe eller ledning med seg.

Jeg er, som du skjønner, mektig imponert over Helland hogst AS som kom like fra Eikelandsosen for å utføre oppdraget. Jeg kan ikke få fullrost dem nok. Svært sympatiske folk som til de grader dokumenterte at de kan sitt fag!

Sist jeg felte fire svære graner på samme sted (for snart 10 år siden), brukte jeg omtrent fire år(!) på å bære opp all veden. Da ble trærne liggende der de ble felt. Men nå ble altså de enorme trestammene vinsjet like opp til vedskjulet som om de var blyanter. Lekende lett og med en utrolig presisjon. Der jeg tidligere hadde brukt 4 år, hadde Helland hogst AS gjort jobben på 6 timer! Fantastisk!

La andre få vite om dette innlegget..