Genial medieplugg

Pluggen som tar TV’en til nye høyder

Ikke vanskelig å la seg imponere av Chromecast

Om du ikke har siste generasjons flatskjem eller LED-TV, har du likevel mulighet til å forandre din «dumme» TV til en smart-TV. Takket være den lille dippedutten Chromecast som for noen måneder siden kom i handelen i Norge.

Chromecast. Slik ser den lille mediepluggen ut...Mediepluggen fra Google kan anbefales, den har et stort potensiale! Den ser ut som en litt forvokst minnepinne, men er i stand til å gjøre «dumme» TV’er smarte. Ikke er den dyr heller (290 kr), ikke er den vanskelig å installere (det meste gjør seg selv, men TV’en må ha HDMI-kontakt), ikke er pluggen vanskelig å bruke (den har ingen fjernkontroll)… Kort sagt en genial innretning som gjør det mulig å overføre bilder,  spillefilmer og musikk trådløst fra smarttelefon, nettbrett, PC – direkte til TV-skjermen. Du slår på TV’en, finner frem bildene, filmen eller musikken på telefonen, nettbrettet eller PC’en, klikker på et ikon (et lite rektangel) som ble installert sammen med appen, og vips vises alt på den store TV-skjermen. Du kan også strømme musikk/spillelister fra iTunes eller Spotify fra mobilen til hjemmekinoanlegget via TV’en. Genialt!

Undertegnede visste ikke om Chromecast før jeg ble tipset om pluggen av min sønn. Hvis vi tidligere ville se filmer fra f.eks. Netflix eller Viaplay, måtte vi gjøre dette med en laptop koblet til TV’en med en HDMI-kabel. Dette var en noe omstendelig prosess, og pent var det heller ikke i og med at flatskjermen henger på veggen. Så kjøpte vi den 6 cm lange mediepluggen Chromecast, og dermed kunne vi sitte langt unna TV’en og hente frem filmer, bilder eller musikk fra smarttelefon, laptop eller nettbrett, uten noen form for kabel.  

Chromecast er som sagt enkel å installere. TV’en må ha HDMI kontakt, og Chromecast må ha strøm. En bitte liten mikro-USB kabel plugges i en stikkontakt, for de aller fleste TV’er klarer ikke å forsyne Chromecast med nok strøm. «Mikroledningen» er imidlertid tynn og diskret.

Dersom det er trangt ved HDMI-kontakten, følger det med en liten overgang som gjør det mulig å vinkle koblingen av mediepluggen på en mer hensiktsmessig måte.

Til slutt vil jeg trekke frem enda en positiv egenskap ved Chromecast. Vi har bredbånd med laveste hastighet, den trege linjen gjør at vi ikke får HD-kvalitet på filmer som strømmes via nettet. Da vi brukte en HDMI-kabel mellom lap top og TV og ville se filmer på Netflix e.l., var bildet kornete og hadde mye støy. Da vi skiftet til Chromecast, ble bildene bedre!

Det er forståelig at Google har hatt braksuksess med den nye mediepluggen. Da den ble introdusert i USA i 2013, ble alle eksemplarer raskt revet bort. For noen måneder siden kom Chromecast til Norge, og for øyeblikket er denne mediepluggen noe av det smarteste du kan gjøre med TV’en din, dersom du ønsker å strømme bilder, filmer eller musikk trådløst fra nettbrett, PC eller mobil. Dermed kan alle sitte i hver sin stol og nyte mobiltelefonbildene på TV’en, i stedet for å måtte trenge seg rundt en bitte liten mobilskjerm! Genialt enkelt. Helt enkelt genialt!

Les mer om Chromecast her

 

La andre få vite om dette innlegget..