Livet har sin egen logikk

Tanker ut fra tekster i bibelen. Johnsteffensen. No

Livet har sin egen logikk.

Tanker ut fra ord i bibelen. Hver søndag på www. Johnsteffensen. NoEn ung prest hadde holdt et foredrag i en forening av fritenkere. Etter foredraget reiste en av deltakerne seg og ville stille presten tre spørsmål. Den unge mannen som var ateist, sa at presten bare fikk svare ja eller nei.

«Jeg kan ikke love det,» sa presten, «for det er ikke alle spørsmål som kan besvares med ja eller nei. Men hvis jeg kan, skal jeg i det minste forsøke.»

«Nåvel,» begynte mannen: «Si meg, kommer alt fra Gud

«Ja»

«Også det onde..?»

Presten tenkte seg om et øyeblikk, så svarte han: «Ja»

«Men da må jo Gud være ond?»

«Nei, tusen ganger nei!» svarte presten.

Mannen slo ut med armene og spurte: «Hvor blir det av logikken..?»

Hele forsamlingen følte triumfen, presten var satt grundig til veggs.

«Ja,» svarte presten, «hvor blir det av logikken?» Da han hadde overveid spørsmålet litt, sa han: «Nå kan kanskje jeg få stille deg tre spørsmål som du bare får svare ja eller nei på?»

Den unge mannen samtykket nikkende.

Presten så på ham og sa: «Ute på sletten står et tre, det eneste treet i mils omkrets. Stormen har nylig feid over sletten, og løsrevne kvister og blad ligger overalt rundt treet, friske og visne om hverandre. Nå spør jeg; kommer ikke alle disse bladene fra treet?»

«Jo»

«Også de visne…?»

«Ja»

«Da må jo treet være vissent?»

«Nei,» hevdet ateisten noe forlegent.

Presten: «Hvor ble det så av logikken? Livet har nok sin egen logikk. De visne bladene stammer fra treet, men de ble visne nettopp ved at de var revet løs fra treet. Slik kommer vel også det onde fra Gud, men det ble først ondt ved å bli skilt fra ham.»

Vi mennesker evner ikke å forstå alt ved Gud. Bibelen sier: «For mine tanker er ikke deres tanker, og deres veier er ikke mine veier, sier Herren. Som himmelen er høyt over jorden, slik er mine veier høyt over deres veier og mine tanker høyt over deres tanker» (Jesaja 55,8–9). Eller sagt på en annen måte: Gud tenker større tanker enn vi er i stand til å tenke. Det må vi erkjenne. Det er ikke alt vi mennesker kan, skal eller vil forstå. Det er ikke alt som lar seg forklare. Livet har sin egen logikk.

Foto: Kevin Young / Unsplash

PS! Serien «Til ettertanke…» vil fra og med 13. september 2020 bli erstattet av «Din tid er nå. Timeglasset». «Til ettertanke…» vil etter denne dato fortsette i sin opprinnelige form, dvs. mer sporadisk. Jeg håper du liker det nye opplegget som starter om et par uker. Mvh John Steffensen

Det er mange innlegg i serien «Til ettertanke…». Klikk her om du vil lese flere.

La andre få vite om dette innlegget..

One Comment on “Livet har sin egen logikk”

  1. Takk for fin blogg. Den er utrolig innholdsrik. Imponert over hvor mye bra som fins her og måten du skriver på. Jeg ble oppmerksom på bloggen ved en tilfeldighet. Nå stikker jeg innom den flere ganger i uka. Jeg har også stor glede av å lese det du skriver til ettertanke. Stå på videre for dette er flott. Tusen takk. Hilsen Astrid H

Comments are closed.