Ikke død likevel…

Død, men likevel levende på sosiale medier.

Døde mennesker tar kontakt

Det er ubehagelig når Facebook og andre sosiale medier fremmer forslag om «personer du kanskje kjenner», og du oppdager at en eller flere av disse ikke lenger er blant oss. Selv om vedkommende for lengst har gått ut av livet, lever hans eller hennes konto videre. At man mottar venneforslag fra avdøde personer, er ikke greit.

Det går imidlertid an å gjøre noe med dette mens man ennå er i live, men det forventes at man foretar seg noe for at kontoen eller profilen ikke skal fortsette å eksistere etter at man er død. Det er også en mulighet for at fremmede kan hacke en sovende eller død konto og la den leve videre på Facebook.

Facebook tilbyr to løsninger:

Minnekontoforvalter

Den ene er å oppnevne en Minnekontoforvalter som kan administrere kontoen etter at man ikke lenger kan gjøre dette selv. Vedkommende, som man velger mens man ennå er i live, kan gjøre følgende med avdødes konto: 1: Administrere minneinnlegg på avdødes profil. 2: Ta initiativ til at kontoen slettes. 3: Svare på evt. venneforespørsler 4: Oppdatere profilbildet (det runde) og forsidebildet (bakgrunnsbildet øverst).

Be om av kontoen blir slettet

Det andre alternativet er at man ber Facebook slette kontoen permanent når man har gått bort. Da må noen gi melding til Facebook om at personen ikke lenger er i live. Dersom Facebook skal avvikle en konto enkelt, må man krysse av for at kontoen skal slettes når man er død.

Slik går man frem:

Fra mobil: Gå til forsiden på Facebook. Oppe til høyre fins 3 vannrette streker. Klikk på dem. Velg på neste side «Innstillinger og personvern» et stykke nede på siden. Velg på neste side «Innstillinger». Velg under avsnittet «Din Facebook-informasjon» (et stykke nede på siden) «Eierskap og kontroll over konto». Neste vindu er «Minnekontoinnstillinger». Klikk på det. Da dukker det opp enda et vindu; «Minnekontoer» der du kan velge hvem som evt. skal være din «Minnekontoforvalter» eller «Slett konto etter død»

Fra PC: Øverst til høyre på din forside på Facebook fins en grå sirkel med en svart trekant som peker nedover. Dette er «Konto». Klikk på den og velg «Innstillinger og personvern». Aktiver deretter «Innstillinger» og «Generelle kontoinnstillinger» samt «Minnekontoinnstillinger» (nest nederst i dialogboksen). Her bestemmer du hva som skal skje med kontoen din når du har gått bort (enten Minnekontoforvalter eller melding om at din FB-konto skal slettes når du er død).

Tvilsomme venneforespørsler

Undertegnede har ofte opplevd å få venneforespørsler fra personer som ikke har vært aktiv på Facebook på mange år. Når vedkommendes siste innlegg ble skrevet i 2011, er det lite sannsynlig at han eller hun plutselig ønsker å bli venn med en fremmed kar 10 år senere. I slike tilfeller kan det være at kontoen er blitt hacket (eller «faceraped») av personer som seiler under falsk flagg, og som på den måten forsøker å få tilgang til andres vennelister, personopplysninger, bilder, kontoer etc.. Også avdøde personers kontoer kan dermed bli misbrukt. 

Ønsker du å ha 100% kontroll over kontoen din, bør du opprette en minnekontoforvalter eller gi Facebook (evt. andre sosiale medier) melding om hva som skal skje med kontoen din når du ikke lenger er i live. Gjør det i dag!

Illustrasjon og tekst: John Steffensen

Denne superenkle og svært rimelige metoden fungerer 100%. Les John Steffensens erfaringer…

La andre få vite om dette innlegget..