500 innlegg på johnsteffensen.no er i boks! Forsøk å løse denne oppgaven i dag!

Vinn 5 flaxlodd

KONKURRANSE – VINN 5 FLAXLODD

Jubellabyrinten

Bli med på jubellabyrinten - en konkurranse for alle! Se www. Johnsteffensen. NoNå er det et faktum: Det fins 500 ulike, originale artikler på dette nettstedet. For å markere denne begivenheten oppfordres du til å prøve Jubellabyrinten – en konkurranse som krever litt detektivarbeid, og som i beste fall kan ende med at du vinner FEM FLAXLODD.

Svarfrist er mandag 3. juni 2013.  (En vinner får 5 Flaxlodd.) Du må gjerne slå deg sammen med andre, bruke Jubellabyrinten som aktivitet i festlig lag, søke på internett osv.

God fornøyelse!

Svaret, dvs. løsningsordet, sender du på mail til [email protected] – eller du benytter Kontakt-skjemaet (i kategorilisten), evt. sender et brev til John Steffensen, Postboks 189 Indre Arna, 5888 Bergen innen ovennevnte svarfrist.

Her følger seks detektivoppgaver. Mot slutten av hver oppgave finner du en bokstav som du skal bruke i løsningsordet.

[button link=»» color=»orange»] 1[/button]

Verdensberømt komponist med sterke bånd til to land. King of Pop, Michael Jackson, skal en gang ha uttalt at han i sitt neste liv kunne tenke seg å være denne komponisten – i hvert fall for en dag. Mange forbinder komponisten med klavermusikk. Helsen hans var ikke god, han led av cystisk fibrose, og de siste par leveårene komponerte han omtrent ikke. Under et opphold i Skottland ble han svært syk og reiste tilbake til Paris der han døde i 1849. Han ble gravlagt i den franske hovedstaden, men hjertet ble kremert og begravet i hans fødeland. Komponistens etternavn. Ta vare på bokstav nummer 3.

[button link=»» color=»orange»] 2[/button]

Hvert år rammes mellom 50 og 100 millioner mennesker av en sykdom forårsaket av et insekt som trives i urbane områder, men liker seg dårlig i rom med aircondition. Insektet flyr sjeldent høyere enn 2. etasje. Selve stikket kjennes knapt, og det er på dagtid det skjer – ikke om kvelden slik andre artsfrender gjør. Selve sykdommen arter seg som en slags influensa, men dersom en blir smittet for andre gang, får sykdommen ofte et svært alvorlig/dramatisk forløp. Det fins ingen vaksine eller medisin mot sykdommen som heller ikke smitter fra menneske til menneske. Insektet fins ikke i Norge. Ta vare på bokstav nummer 1 i sykdommens navn.

[button link=»» color=»orange»] 3[/button]

I Norge fins det trolig 20 000 tilhengere av denne læren/troen. Mange omtaler den som en religion, men den er i så fall en religion uten gud. Tilhengerne ser ikke på hovedpersonen som noen gud, men som et enestående vesen som nådde frem til innsikt om hvordan lidelse kan bringes til opphør. Grunnleggeren levde rundt 500 år før Kristus, forkynte sin lære i 45 år – inntil han døde 80 år gammel. Grunnleggerens opprinnelige navn var ikke det som de fleste bruker om ham i dagligtale. Finn vismannens navn (ikke hans fødenavn) og ta vare på bokstav nummer 1.

[button link=»» color=»orange»] 4[/button]

En kjent og eksentrisk bergensers eiendom er på hele 170 mål, et område som består av et nett av stier der en kan følge i hovedpersonens fotspor, dvs. hans musikalske laboratorium. En av veiene går gjennom gravstedet der bergenseren er stedt til hvile. Han pekte selv ut gravplassen, og det skulle ligge i en spesiell vinkel i forhold til hovedbygningen, slik at han fra graven kunne se opp til sitt arbeidsværelse. Nøyaktig hvor han ligger begravet er imidlertid en hemmelighet. Gravstedet er smykket med tre granittblokker som ble hentet med helikopter fra Osterøy utenfor Bergen. Den største steinen antyder silhuetten til et ansikt. Hovedpersonen selv var meget begeistret for disse steinene, ikke minst fordi han elsket steiner. Han hadde også stor interesse for ugler, og når en besøker hans villa, kan en ikke unngå å se alle uglefigurene i ulike størrelser som pryder hans hjem. Hver morgen steg han naken ut i gresset, tok seg en liten dram med sjøvann som var hentet fra 40 meters dyp i Bjørnefjorden utenfor Bergen. Finn bergenserens etternavn og ta vare på bokstav nummer 1.

[button link=»» color=»orange»] 5[/button]

Vi skal til et landområde i en annen verdensdel, et svært berømt område som bl.a. består av et fruktbart sletteland der det historisk har vært rik tilgang på vann – ikke minst takket være elvene som renner der. Landområdet er egentlig svært variert med så vel høye fjell, fjelldaler, ørken, sump og sletteland. I nord grenser det til et fjellområde der høyeste topp er 3770 m. Lenger mot nordøst ligger en fjellkjede der høyeste topp er 4548 m. Mot sørvest fins ørken, i sør sumpområder som ender ved havet. Navnet på landområdet – ta vare på bokstav nummer 1.

[button link=»» color=»orange»] 6[/button]

Vi skal til en bygd i Oppland med om lag 600 innbyggere. Bygden har en kirke fra slutten av 1700-tallet, en kirke som bærer samme navn som bygden. Ut over dette har lokalsamfunnet et meget aktivt idrettslag. To habile kvinnelige idrettsutøvere kommer herfra. Den ene (I. H. N.) var bl.a. med og vant VM-gull i skistafett i 1982 og gjentok bragden i OL i 1984. Den andre (S. R.) har også meritter på snøen. Som skiskytter kunne hun feire sin første triumf i verdenscupen da hun vant jaktstarten i Ruhpolding i 2008 etter å ha blitt nummer 5 dagen før. Bygdas navn. Ta vare på bokstav nummer 8.

© johnsteffensen.no

Jubillabyrinten - løsningsordet

Om du har løst oppgavene, har du nå 6 ulike bokstaver til rådighet. Disse må stokkes litt om slik at de danner et kjent norsk stedsnavn. Dette stedsnavnet er løsningsordet! Send det til [email protected]. – eller bruk kontakt-skjemaet (se øverst) – eller send et vanlig brev. (Se adressen over.)

Et lite hint skal du få angående løsningsordet: Stedet har bl.a. skrevet seg inn i historiebøkene på grunn av en amerikaner med initialene R. M. L.

 

 

La andre få vite om dette innlegget..