Nå er beste tiden…

Beise eller male huset nå!

Beise eller male nå!

Nå er beste tiden av året til å beise eller male huset utvendig.Nå er det mest gunstig å beise eller male huset. Dette er nok ikke er det kjekkeste jeg gjør, men når arbeidet er gjort, må jeg innrømme at jeg er stolt over resultatet og glad for at jeg tok jobben.

Ett er i hvert fall sikkert; om beisingen eller malingen forsømmes, kommer huset gradvis til å forfalle, og det blir etter hvert mye verre, mer slitsomt og dyrere å utføre vedlikeholdet. Venter en lenge nok, må en kanskje skifte hele kledningen. Det er svært dårlig økonomi. Så det er bare å skride til verket. Mai og juni er de beste beise- og malemånedene.

Noe som ofte volder besvær, er dugg som dannes når solen er borte. I mai og juni er dette fuktproblemet ikke like stort som ellers i året. Derfor er det greit å benytte disse ukene til å påføre boligen beis eller maling.

Sør- og vestveggen er som regel de mest værutsatte. Selv hører jeg til dem som velger å beise disse veggene oftere enn resten av huset. Det er sør- og vest som er mest værutsatt, og det er på disse veggene at beisen eller malingen mattes ut først.

Skal du gjøre en god jobb –  i hvert fall slik som fagfolkene anbefaler, er fremgangsmåten følgende:

1) Vask veggen først med kraftvask eller husvask. Veggen blir dermed ren og nedmattet. Sot, svertesopp, grønske og skit forsvinner. Dette er viktig for at beisen skal få god vedheft.

2) Nå må veggen tørke helt. deretter går en over med stålbørste og fjerner alle løse trefibre.

3) Tredje punkt er påføring av sopp- og algedreper. Dette desinfiserer veggen – tar livet av gjenstridig sopp- og algevekst som evt. fins på veggen(e) + at desinfeksjonen virker forebyggende.

4) Påfør beis med rulle eller pensel.

Om arbeidet utføres når det er sol, skal du unngå å beise aller male mens solen skinner direkte på veggen. Du kan ligge foran eller etter solen, men det siste er best. En forutsetning er likevel at veggen er tørr før beis eller maling påføres. 

Til slutt et godt råd. Skal du høyt opp på veggen, f.eks. i mønet, er det lurt å skru inn to (evt. tre) festebolter med «øye». Sørg for at avstanden mellom boltene er så stor som mulig. Så trekker du et kraftig tau gjennom «øynene» på boltene og gjennom et trinn-mellomrom på stigen. Når tauet er festet, kan stigen ikke falle sideveis. Den vil bli holdt på plass av det vannrette tauet.

Nå gjenstår det å sørge for et feste til deg selv (med tau/krabinkrok) slik at du ikke kan ramle ned fra stigen, f.eks. tippe bakover fordi du et ørlite sekund var litt uoppmerksom. Det er nok av dem som har mistet livet eller blitt lemlestet som følge av at de tok for lett på beise/malejobben.

De ovennevnte øyeboltene blir værende permanent. Når jobben er utført, fjerner du tauet. Boltene lar du stå. Sørg for at boltene skrues inn i spikerslag eller ligende slik at de er skikkelig festet.

Lykke til med jobben 🙂  

[button link=»https://johnsteffensen.no/2013/04/konkurranse-for-a-feire-innlegg-nr-500/» color=»red»] Prøv «Jubellabyrinten»[/button]

 

La andre få vite om dette innlegget..