Leif Åges hjertestans gjør inntrykk

BT-faksimile av Leif Åges sak.

Kanskje må leger bli flinkere til å lytte til pasientens sykehistorie?

Faksimile av Bergens Tidendes omtale av Leif Åges sak. Dette er førstesiden.Det er vondt å lese om Leif Åge (39) som oppsøkte tre leger, som alle sendte ham hjem igjen, før han døde av hjertesvikt. Det er Bergens Tidende som forteller hans historie i dag, 18.03.2013. I følge de pårørende hadde Leif Åge vært dårlig i lengre tid. En mann som alltid hadde vært meget aktiv og sterk, og som elsket å arbeide, var i dagene før han døde svært tungpustet, klarte omtrent ikke gå fra det ene rommet til det andre, hang ut av soveromsvinduet og hev etter luft, mistet bevisstheten flere ganger, falt om på golvet… Dessuten visste man at Leif Åges far døde, bare 36 år gammel, som følge av blodpropp i lungene…

Historien er dypt tragisk, og de pårørende mener naturlig nok at Leif Åge aldri ble tatt på alvor. Tre leger undersøkte ham ved flere anledninger, men alle sendte ham hjem igjen med antibiotika som ikke hadde noen virkning. Snarere tvert i mot.

Avdødes mor er overbevist om at sønnen ble feilbehandlet. Til BT sier hun bl.a.: «Vi sitter igjen med en enorm bitterhetsfølelse. Det er merkelig at legene ikke tok større hensyn til at Leif Åges far døde av det samme. Det er merkelig at han ikke ble sendt til sykehus, og det er merkelig at han får feil medisin opptil flere ganger.»

Det er i ettertid åpnet tilsynssak mot de leger og legevakten som var involvert i Leif Åges sykdomstilfelle.

Den aktuelle legevaktsjefen sier i en kommentar til BTs artikkel: «I etterpåklokskapens lys er der selvfølgelig en annen konklusjon», men viser samtidig til at hun ikke kan se «at noe kunne vært gjort annerledes på det tidspunktet pasienten var på legevakten».

Jeg kjenner ikke sakens detaljer, men ut fra det som BT og pårørende forteller, synes jeg det er mer enn merkelig at ingen tok Leif Åges symptomer på alvor og fikk ham utredet på sykehus, ikke minst sett på bakgrunn av at hans far hadde gått bort som følge av hjertesvikt/blodpropp i lungene – bare 36 år gammel. Når jeg leser slike historier, vekker det assosiasjoner til min egen sykehistorie. Jeg var nok mye heldigere enn Leif Åge. Min fastlege tok meg virkelig på alvor selv om ingen kliniske funn tilsa at noe var galt med meg. «Jeg kan ikke lukke ørene for det du forteller,» sa fastlegen min. «Jeg mener du har typiske anginasmerter, og det må utredes. Nå!» Dermed bar det rett på sykehus for mitt vedkommende. En uke senere ble jeg hjerteoperert. Jeg er overbevist om at Leif Åge også burde ha vært utredet på tilsvarende måte. For det er virkelig bedre å gjøre den slags en gang for mye enn for lite….

Andre relevante artikler på johnsteffensen.no er:

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/06/hjertesmerter-som-ble-tatt-alvorlig/» color=»red»] Hjertesmerter ble tatt på alvor[/button]

 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/06/vi-hadde-hver-sin-bakke-vi-hadde-gatt-den-tusen-ganger-for/» color=»red»] 2 tilfeller – 2 reaksjonsmåter[/button]

 

 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..